Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 28.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 261.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουνίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 235.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021.

Παρά την αύξηση, οι αιτήσεις συνολικά παραμένουν σε επίπεδα που συνάδουν με τη στενή αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία πρόσθεσε 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο. Αν και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο υψηλό επτά μηνών του 3,7% από 3,4% τον Απρίλιο, παραμένει χαμηλό με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Ρωγμές στην αγορά εργασίας

Η άνοδος των αιτήσεων αποτελεί μία πρώιμη ένδειξη δημιουργίας περισσότερων ρωγμών στην αγορά εργασίας. Το Institute for Supply Management (ISM) ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο PMI των υπηρεσιών μειώθηκε τον Μάιο, που αποδίδεται κυρίως στην αδυναμία στην απασχόληση.

Σύμφωνα με το ISM, τα σχόλια από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κυμαίνονταν από «προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα με το ίδιο προσωπικό», έως «πάγωμα προσλήψεων μέχρι να γίνει καλύτερη κατανόηση του πού οδεύει η οικονομία».

Αυτό ευθυγραμμίζεται με την πεποίθηση των οικονομολόγων ότι η οικονομία θα νιώσει σύντομα τον πλήρη αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2022 για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή