Να μπλοκάρει μια αγωγή-ορόσημο σχετικά με τη φερόμενη αποτυχία του να εκπονήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα ζητά από δικαστήριο του Λονδίνου το μεγαλύτερο ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Βρετανίας.

Βρετανία: Αυξήσεις μισθών και μείωση ανεργίας κάνουν σίγουρη την επόμενη αύξηση επιτοκίων

Το Universities Superannuation Scheme (USS) που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 82 δισεκατομμυρίων λιρών (103 δισεκατομμυρίων δολαρίων) βρίσκεται αντιμέτωπο με νομικές αγωγές από δύο μέλη του για τις συνεχιζόμενες επενδύσεις του σε άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Τι λένε οι ενάγοντες

Η αγωγή είχε μπλοκαριστεί πέρυσι από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, αλλά οι δύο ακαδημαϊκοί που βρίσκονται πίσω από την αγωγή ζήτησαν από το Εφετείο να την επαναφέρει την Τρίτη, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να παρασύρει και άλλα συνταξιοδοτικά ταμεία στη δίνη παρόμοιων νομικών ενεργειών.

Οι δικηγόροι των εναγόντων δήλωσαν στο Εφετείο ότι οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα συνιστούν «σημαντικό και αυξανόμενο» οικονομικό κίνδυνο για το USS, τον οποίο οι διευθυντές του δεν αντιμετώπισαν.

Ο συνδυασμός αλλαγών σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, πολιτικής πίεσης και υπό τη δράση των δυνάμεων της αγοράς, οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα θα μειωθούν με τον καιρό, δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκράντ, εκ των δικηγόρων των εναγόντων.

Τι απαντούν οι δικηγόροι του ταμείου

Ωστόσο, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την USS υποστήριξαν ότι η υπόθεση θα πρέπει να απορριφθεί, καθώς οι επενδύσεις του συστήματος σε ορυκτά καύσιμα δεν προκάλεσαν καμία ζημία στην USS ή στους δύο ενάγοντες ακαδημαϊκούς, κάτι που είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η αγωγή.

Η USS ανακοίνωσε το 2021 ότι στοχεύει να κινηθεί προς το net zero μέχρι το 2050, ενώ υποστηρίζει ότι έχει επενδύσει περίπου 1,9 δισεκατομμύρια λίρες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι διευθυντές της ψήφισαν κατά του επαναδιορισμού του προέδρου της Shell Άντριου Μακένζι στην ετήσια γενική συνέλευση του ενεργειακού γίγαντα τον περασμένο μήνα, η οποία διακόπηκε από ακτιβιστές για το κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή