Έντονες πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί δέχεται η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χατζά Λαμπίμπ, αναφορικά με την απόφασή της να χορηγήσει βίζα σε Ιρανούς και Ρώσους αξιωματούχους.

Κατά την κατάθεσή της ενώπιον βουλευτών , η Λαμπίμπ επικεντρώθηκε κυρίως στις βίζες που δόθηκαν σε 14 Ιρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της Τεχεράνης Alireza Zakani, προκειμένου να παρευρεθούν στην Αστική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα. Ο υφυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης των Βρυξελλών Πασκάλ Σμετ, το γραφείο του οποίου κάλεσε και πλήρωσε για να παραστούν οι αξιωματούχοι, έχει ήδη παραιτηθεί λόγω του επεισοδίου.

Παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που εκφράστηκαν για την επίσκεψη της ιρανικής αντιπροσωπείας, η Λαμπίμπ ενέκρινε τις βίζες μετά από επικοινωνία που είχε με τον Σμετ, έγραψε η εφημερίδα L’Echo την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κροο υποστήριξε πάντως την Λαμπίμπ, λέγοντας ότι υπεύθυνη για την πρόσκληση των αξιωματούχων ήταν η τοπική κυβέρνηση των Βρυξελλών. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζορζ Γκιλκινέτ επέκρινε την υπουργό ότι χορηγεί «βίζες σαν να είναι σοκολάτες».

Έκτοτε, προέκυψε ότι η Λαμπίμπ όχι μόνο είχε εγκρίνει τις προσκλήσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σμετ, αλλά είχε επίσης προσωπικά υπογράψει τη χορήγηση βίζας και στις δύο αντιπροσωπείες.

Κατηγορίες για απόκρυψη στοιχείων

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγόρησε τη βελγίδα υπουργό ότι άλλαξε το αφήγημά της, καθώς η ιστορία εκτυλίσσονταν και ότι παρέλειψε λεπτομέρειες για το θέμα στο κοινοβούλιο, απαιτώντας εξηγήσεις για το ακριβές σκεπτικό για την έκδοση της βίζας.

Ο Ντε Κροο είπε ότι είναι σημαντικό να εξεταστεί το χρονοδιάγραμμα και το ευρύτερο πλαίσιο σχετικά με τη χορήγηση της βίζας, που συνέβη εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του Olivier Vandecasteele, ενός Βέλγου εργαζομένου ΜΚΟ, από μια ιρανική φυλακή, καθώς και την απελευθέρωση πολλών άλλων Ευρωπαίων. Ωστόσο, είπε ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της απελευθέρωσης και της συμμετοχής στην Αστική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η ίδια πάντως υπεραμύνθηκε της απόφασής της, λέγοντας ότι δεν ακολουθεί μια πολιτική κλεισίματος των θυρών της χώρας.

Γεννημένη στο Βέλγιο από Αλγερινούς γονείς, η 53χρονη Λαμπίμπ  διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών τον περασμένο Ιούλιο. Πέρυσι, η υπουργός έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της στο κοινοβούλιο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τις εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά της ηγεσίας του Ιράν μετά το θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini υπό την κράτηση της αστυνομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα