Με τζίρο που θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ εφέτος και σημαντικά κέρδη, τα οποία έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των απανωτών κρίσεων, οικονομικής και υγειονομικής, ο όμιλος Αττικά Πολυκαταστήματα (Attica Stores) ανοίγει νέα σελίδα στην πετυχημένη επιχειρηματική του ιστορία, περνώντας στον έλεγχο της Ideal Holdings, με το τίμημα του deal να φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ.

Mπαμ στο λιανεμπόριο – H Ιdeal εξαγοράζει τα πολυκαταστήματα Attica για €100 εκατ.

Ένας όμιλος οικοδομημένος από οικογένειες με σημαντική διαδρομή στο ελληνικό εμπόριο (Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης και Σγουμπόπουλος), ισχυρούς μετόχους (Βασιλάκης, Λασκαρίδηδες, όμιλος Τσάκου, ίδρυμα Ωνάση και Σαραντίτης), καλό management και υγιή οικονομικά στοιχεία ταιριάζει στην επενδυτική μας φιλοσοφία αναφέρει ο επικεφαλής του ομίλου Ideal, κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

«Προχωράμε πιστοί στην επιχειρηματική και επενδυτική μας στρατηγική» τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι το «άνοιγμα» στο retail, πέραν της τεχνολογίας και τη βιομηχανίας όπου διατηρεί δραστηριότητα μέχρι στιγμής ο όμιλος Ideal, συνδέεται και με τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη δυναμική του τουρισμού.

Η δομή του deal

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το τίμημα 100 εκατ. ευρώ για την συναλλαγή θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Ideal θα προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της Attica, με την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της Attica θα αγοράσουν από την Ideal τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των 4,15 ευρώ ανά μετοχή.

Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα Ίδια Κεφάλαια της IDEAL Holdings ενώ οι μέτοχοι της Attica θα αποκτήσουν το 17,36% της Ideal μετά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

«Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα 400 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών και τα 50 εκατ. ευρώ σε EBITDA» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναπτυξιακός σχεδιασμός

Η Αττικά Πολυκαταστήματα ιδρύθηκε την 12η Φεβρουαρίου 2004 και σήμερα διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ. εμπορικών χώρων, απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές.

Αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστώντας στο high-end shopping, με 5 πολυκαταστήματα, τρία στην Αθήνα (στο City Link, στο Golden Hall και στο The Mall) και δύο στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή και στο Mediterranean Cosmos), τα Attica Stores βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης.

Έχουν ήδη επεκταθεί οι εμπορικοί χώροι στον 3ο και 4ο όροφο στο πρώτο Attica, το flagship store του ομίλου στο ιστορικό κτίριο City Link (πρώην Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου), προσθέτοντας 4.000 τ.μ. επιφάνεια πωλήσεων, ενώ πρόσφατα δόθηκε προς χρήση και η επέκταση στον 5ο όροφο (2.000 τ.μ.), ενώ επέκταση πλέον γίνεται και προς τον 2ο όροφο με τους νέους χώρους να αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το προσεχές φθινόπωρο.

Παράλληλα, ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο κατάστημα υπό το σήμα Attica Selections, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με στόχο να αυξηθούν περαιτέρω οι πωλήσεις tax free, που αν και προς το παρόν δεν έχουν «ισοφαρίσει» τις απώλειες της πανδημίας φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά.

Καταστήματα τύπου Attica Selections, η εταιρεία λειτουργεί και στο ξενοδοχείο Sani Resort στη Χαλκιδική, καθώς και στο Navarino Dunes (στο Costa Navarino).

Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό περιλαμβάνονται και επενδύσεις για ανακαινίσεις όλων των πολυκαταστημάτων του δικτύου Attica μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο ψηφιακό κανάλι, με στόχο να ενισχυθούν περισσότερο οι κατηγορίες των ειδών ένδυσης και υπόδησης

Με το βλέμμα στο Ελληνικό

Οι μελλοντικές επενδύσεις των Attica Stores θα έχουν… θέα θάλασσα, με την εταιρεία να αναπτύσσει πολυκαταστήματα στο Ελληνικό.

Έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο με τη Lamda Develοpment για την ανάπτυξη ενός μεγάλου πολυκαταστήματος έκτασης 12.000 τ.μ. στο εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall, ενώ θα έχει παρουσία και στο Riviera Galleria, αλλά και monobrands καταστήματα.

Τετραπλασιάστηκαν τα κέρδη

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη των Attica Stores στο πεντάμηνο του 2023 ο τζίρος τρέχει με +15% και αναμένεται να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Το 2022 η εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών 190 εκατ. ευρώ, EBITDA 19,3 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 12,4 εκατ. και είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό.

Οι επιδόσεις αυτές την κατατάσσουν στην κορυφή του κλάδου των εμπορικών πολυκαταστημάτων και δείχνουν υπερδιπλασιασμό μεγεθών μέσα στις κρίσεις που χτύπησαν τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010, η Αττικά Πολυκαταστήματα είχε πωλήσεις 90,8 εκατ. και EBITDA 5,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτω από το μισό των σημερινών πωλήσεων και το ένα τέταρτο της κερδοφορίας. Και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο λιανεμπορική αγορά

Σε μια θετική συγκυρία για την ελληνική αγορά του λιανεμπορίου, ειδικά στο high end κομμάτι, όπως φαίνεται από την πορεία των πωλήσεων, της ζήτησης και των ενοικίων, η νέα επιχειρηματική συμφωνία και μάλιστα παραμονές των εκλογών, δείχνει αφενός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο του retail συνεχώς αυξάνεται και αφετέρου ότι μπαίνουμε σε μια εποχή αλλαγών και ανατροπών.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο του τουρισμού, η μείωση της ανεργίας, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενισχύουν τις προοπτικές του λιανικού εμπορίου, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

«Όσοι έχουν τη δυνατότητα θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που αναδύονται», επισημαίνεται.

Ήδη, το mega – project του Ελληνικού όπου δρομολογείται η κατασκευή τριών μεγάλων εμπορικών κέντρων (Vouliagmenis Mall 130.000 τ.μ. Commercial Hub 30.000 τ.μ., Riviera Galleria 19.000 τ.μ.) «μαγνητίζει» κολοσσούς του retail, πολυτελείς μάρκες, λιανικές επιχειρήσεις μόδας και αλυσίδες αθλητικών ειδών, ενώ «συνωστισμός» μεγάλων ονομάτων παρατηρείται στους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκαν πάνω από 60 νέες συμφωνίες κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, εκ των οποίων οι 40 αφορούσαν ακίνητα στην Αττική, με συνολική επιφάνεια 20.000 τ.μ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις