Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στον Καναδά τον Μάιο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των χαμηλότερων τιμών της βενζίνης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ωστόσο  οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να περιμένουν μια ακόμη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα τον επόμενο μήνα.

Καναδάς: Ολοκληρώθηκε ο ουρανοξύστης Alberni που σχεδίασε ο Kengo Kuma

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2021, ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η καθοριστική μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων, ο οποίος αυξήθηκε 9% σε ετήσια βάση, ελάχιστα χαμηλότερα από ό, τι το Απρίλιο.

Η κεντρική τράπεζα

Η υποχώρηση του συνολικού πληθωρισμού είναι πιθανώς ευπρόσδεκτη είδηση για την Τράπεζα του Καναδά, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει στις 12 Ιουλίου προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις της, έχοντας οδηγήσει ήδη το βασικό της επιτόκιο στο 4,75%.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι περιμένουν μια ακόμη αύξηση, σημειώνοντας ότι οι υποκείμενες πιέσεις τιμών -ιδιαίτερα στο κομμάτι των υπηρεσιών- εξακολουθούν να είναι υψηλές.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας από την πλευρά τους αναμένουν ακόμη τα στοιχεία την αγορά εργασίας και για τον ΑΕΠ προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Ενώ η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών, ο Καναδάς έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022, όταν ο πληθωρισμός έφτασε στο ανώτατο όριο του 8,1%.

Δύσκολα για τα νοικοκυριά

Για τα νοικοκυριά του Καναδά, η επίδραση του πληθωρισμού ποικίλλει ανάλογα με τις προσωπικές συνθήκες. Τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου ή οι νέοι αγοραστές, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν ταχέως αυξανόμενο κόστος τόκων στεγαστικών δανείων.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία σημειώνει ότι ο δείκτης κόστους των τόκων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν κατά 30% σε ετήσια βάση.

«Αν αγοράσατε ένα σπίτι τα τελευταία δύο χρόνια και έχετε ένα μεταβλητό επιτόκιο, θα δείτε ένα μεγάλο ποσοστό πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε σχέση με το κόστος των στεγαστικών δανείων», δήλωσε στο Bloomberg ο Μάθιου Στιούαρτ, διευθυντής οικονομικών συμβούλων στο Deloitte.

Επίσης, μεγάλη είναι η πίεση του κόστους διατροφής για τις οικογένειες. Το Γραφείο Ανταγωνισμού δημοσίευσε μια έκθεση για τον πληθωρισμό των τροφίμων την Τρίτη στην οποία επεσήμαινε ότι ο κλάδος των αγορών τροφίμων χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό για να συγκρατηθούν οι τιμές των τροφίμων.

Οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν ότι η συγκέντρωση στον κλάδο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ότι τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ έχουν αυξήσει τα κέρδη τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή