Το κινεζικό Trip.com, ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στον κόσμο, καθιερώνει νέα επιδόματα παιδικής φροντίδας αξίας 1 δισεκατομμυρίου γουάν (138 εκατομμύρια δολάρια) επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να ενθαρρύνει τους 32.000 υπαλλήλους της να κάνουν παιδιά.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται στην εταιρεία για τουλάχιστον τρία χρόνια θα λαμβάνουν ετήσιο μπόνους 10.000 γουάν (1.376 δολάρια) για κάθε νεογέννητο παιδί, από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού μέχρι να συμπληρώσει την ηλικία των πέντε ετών. Η πολιτική αυτή θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο.

Πληθυσμός, Οικονομία και Μετανάστευση

«Μέσω της εισαγωγής αυτού του νέου επιδόματος παιδικής μέριμνας, στοχεύουμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη που θα ενθαρρύνει τους υπαλλήλους μας να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους χωρίς συμβιβασμούς στους επαγγελματικούς τους στόχους και τα επιτεύγματά τους», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Trip.com, James Liang.

Η ανακοίνωση του Trip.com δεν είναι η πρώτη τους είδους της καθώς έχουν εκδηλωθεί παρόμοιες πρωτοβουλίες και από μικρότερες κινεζικές εταιρείες, σε μια περίοδο που η Κίνα αντιμετωπίζει δημογραφική κρίση.

Συρρίκνωση για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια

Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε το 2022 για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, με μόλις 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα — το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας το 1949. Η χώρα είναι τώρα το δεύτερο πιο πολυπληθές κράτος στον κόσμο, έχοντας μείνει πίσω από την Ινδία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Πεκίνο ακύρωσε το 2015 την επί δεκαετίες πολιτική του «ένα παιδί», επιτρέποντας αρχικά στα παντρεμένα ζευγάρια να αποκτήσουν δύο παιδιά. Αλλά μετά από μια σύντομη άνοδο το 2016, το εθνικό ποσοστό γεννήσεων συνέχισε να μειώνεται.

Το θέμα απασχολεί σε σημαντικό βαθμό τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις για τη χώρα. Το επιπλέον πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές σε ένα ήδη πιεσμένο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στο Trip.com, όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί στην εταιρεία για τρία χρόνια θα πληρούν τις προϋποθέσεις για το μπόνους, ανεξάρτητα από το φύλο, τη θέση ή τον τόπο εργασίας τους, ανέφερε η εταιρεία σε νεότερη ανακοίνωσή της.

«Πάντα πρότεινα στην κυβέρνηση να δώσει χρήματα σε οικογένειες με παιδιά… για να μειώσει το κόστος ανατροφής των παιδιών της οικογένειας και να βοηθήσει περισσότερους νέους να εκπληρώσουν την επιθυμία τους να έχουν πολλά παιδιά», είπε ο Liang.

«Οι εταιρείες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στο πλαίσιο των δικών τους δυνατοτήτων για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού αναπαραγωγικού περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Αλλα παραδείγματα

Υπάρχουν όμως κι άλλες εταιρείες που έχουν υιοθετήσει αυτή την τακτική.

Η Beijing Dabeinong Technology, μια εταιρεία του αγροτικού τομέα, ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα έδινε ένα μπόνους 90.000 γουάν (12.391 δολάρια) σε μετρητά στους υπαλλήλους εάν αποκτούσαν τρίτο παιδί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η γέννηση του πρώτου ή ενός δεύτερου παιδιού θα οδηγήσει σε εφάπαξ επίδομα 30.000 γουάν (4.130 δολάρια) και 60.000 γουάν (8.260 δολάρια) αντίστοιχα, ανέφεραν οι εκθέσεις.

Τον περασμένο μήνα, η QiaoYin City Management, μια εταιρεία αστικής υγιεινής, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ένα μπόνους 100.000 γουάν (13.759 δολάρια) στους υπαλλήλους για τη γέννηση ενός τρίτου παιδιού. Η κίνηση στόχευε στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των οικογενειών των νέων εργαζομένων και στην ανταπόκριση στο κάλεσμα της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις γεννήσεις, ανέφερε η εταιρεία.

Μείωση και στους γάμους

Η πτώση του ποσοστού γεννήσεων δεν είναι η μόνη ανησυχία για το Πεκίνο. Λιγότεροι άνθρωποι στην Κίνα παντρεύονται επίσης, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Περίπου 6,83 εκατομμύρια ζευγάρια παντρεύτηκαν το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της Κίνας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτό είναι περίπου κατά 10,5% χαμηλότερο από τους 7,63 εκατομμύρια γάμους που καταγράφηκαν το 2021 και είναι ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τότε που το υπουργείο άρχισε να δημοσιεύει τα στοιχεία το 1986.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χαλάρωσαν περαιτέρω τα όρια στις γεννήσεις το 2021, επιτρέποντας τρία παιδιά και αύξησαν τις προσπάθειες για την ενθάρρυνση μεγαλύτερων οικογενειών, μεταξύ άλλων μέσω ενός σχεδίου που ψηφίστηκε πέρυσι για την ενίσχυση της άδειας μητρότητας και την προσφορά φορολογικών εκπτώσεων και άλλων προνομίων στις οικογένειες.

Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν ακόμη αποδώσει αποτελέσματα εν μέσω μεταβαλλόμενων κανόνων για τις σχέσεις των δύο φύλων, του υψηλού κόστους ζωής και της εκπαίδευσης και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή