Τους προτεινόμενους νέους κανόνες της ΕΕ για το κλείσιμο μικρότερων τραπεζών όταν πτωχεύσουν, υποστήριξε η ΕΚΤ, αλλά είπε ότι θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι και να εφαρμόζονται σε ολόκληρο το μπλοκ. Οι χρεοκοπίες τραπεζών έχουν τεθεί στο προσκήνιο μετά τις πρόσφατες καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και Signature Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διάσωση της Credit Suisse από την UBS.

Η πρόταση της ΕΕ ορίζει ότι τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κλάδο (DGS) ζημιώνονται νωρίτερα όταν μια τράπεζα πτωχεύει, μια κρίσιμη αλλαγή για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες που δεν διαθέτουν πόρους, όπως ομόλογα που μπορούν να διαγραφούν.

Πονοκέφαλο στην Ευρώπη θα φέρει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας

Η ΕΚΤ χαιρέτισε τις αλλαγές, οι οποίες στοχεύουν στην αποφυγή των προγραμμάτων διάσωσης από τους φορολογούμενους, αλλά είπε ότι πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο και να διευκολύνουν την εξαγορά μιας τράπεζας σε πτώχευση. «Το επίπεδο φιλοδοξίας του προτεινόμενου νομοθετικού πακέτου είναι  περιορισμένο από αυτή την άποψη», ανέφερε η ΕΚΤ σε νομική γνωμοδότηση της.

«Η ΕΚΤ ενθαρρύνει τους νομοθέτες της Ένωσης να εναρμονίσουν και να επεκτείνουν… τη δυνατότητα των SEG να υποστηρίζουν τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε ένα εξαγοράζον πιστωτικό ίδρυμα».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η αποτυχία μιας μεγάλης τράπεζας στο μπλοκ αντιμετωπίζεται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), αλλά η εκκαθάριση της επόμενης βαθμίδας υπόκειται σε διαφορετικές εθνικές πρακτικές που μπορεί να καταλήξουν να χρησιμοποιούν χρήματα των φορολογουμένων.

Tα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν τον τελευταίο λόγο για τις αλλαγές, με πιθανές αλλαγές κατά τη διαδικασία έγκρισης.  Η Γερμανία , η οποία θέλει να ξεφύγει από ορισμένους προτεινόμενους κανόνες, λέει ότι δεν χρειάζεται κάθε προβληματική μικρή τράπεζα να προχωρήσει σε εξυγίανση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις