Την εξασφάλιση 750 εκατ. λιρών από τους μετόχους της ανακοίνωσε η Thames Water, καθώς η υπερχρεωμένη εταιρεία κάνει αγώνα δρόμου για να αποφύγει την κρατικοποίηση, όπως αναφέρει το Sky News.

H μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της Βρετανίας κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά της να αντλήσει μετρητά.

Βρετανία: Πνίγονται στα χρέη οι εταιρείες νερού [γράφημα]

Ανάγκη για περαιτέρω στήριξη

Το ποσό υπολείπεται του 1,5 δισ. λιρών που αναζητούσε η Thames, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή ύδρευσης της Βρετανίας.

Το Sky News αποκάλυψε τον περασμένο μήνα πώς η κυβέρνηση εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για την κατάρρευση της εταιρείας εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών σχετικά με την ικανότητά της να εξυπηρετήσει ένα σωρό χρέους ύψους 14 δισ. λιρών.

Η Thames Water έχει αποτύχει να βελτιώσει τα οικονομικά της τους τελευταίους μήνες, ζητώντας από τους μετόχους περισσότερα μετρητά.

Το Σάββατο δημοσιοποιήθηκε ότι μια δέσμευση για την παροχή νέων ιδίων κεφαλαίων είχε εξασφαλιστεί από έναν αριθμό επενδυτών.

Το αίτημα για νέα χρήματα, μέσω μετοχικού κεφαλαίου, ζητήθηκε από την ρυθμιστική αρχή ύδρευσης ως προϋπόθεση για την συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας και την αποφυγή της κρατικοποίησής της.

Να αποφύγει την κρατικοποίηση

Η Thames προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο να τεθεί υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης που θα έθετε ουσιαστικά την εταιρεία σε προσωρινή δημόσια ιδιοκτησία – όπως συνέβη με τον πάροχο ενέργειας Bulb το 2021.

Εν μέσω επικρίσεων για τις παρελθούσες ροές μερισμάτων, η οικονομική της θέση έχει επιδεινωθεί από την αύξηση των επιτοκίων με τα οποία συνδέονται πολλές αποπληρωμές χρέους.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Τhames, αλλά συνολικά τον κλάδο ύδρευσης.

Οι εταιρείες δέχονται πιέσεις για να ενισχύσουν τις επιδόσεις των υπηρεσιών τους μετά από χρόνια αδύναμων επενδύσεων σε υποδομές που οδήγησαν σε εκτεταμένη οργή για διαρροές και απορρίψεις λυμάτων σε ποτάμια και θάλασσες.

Την Παρασκευή, η Southern Water αποκάλυψε ότι δεν θα καταβάλλει μέρισμα τουλάχιστον μέχρι το 2025, μετά από νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η Thames, η οποία δεν πλήρωσε μέρισμα κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, δήλωσε ότι είχε εκπληρώσει μόνο το 55% των ετήσιων δεσμεύσεών της για τις επιδόσεις της.

Αισιόδοξη η εταιρεία

Οι προσωρινοί συνδιευθύνοντες σύμβουλοι, Cathryn Ross και Alastair Cochran, δήλωσαν ότι συνεχίζεται η επανεξέταση του σχεδίου ανάκαμψης.

«Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την Thames Water και τη βιομηχανία νερού», έγραψαν.

«Το δίκτυό μας δέχτηκε πρωτοφανή πίεση από θερμοκρασίες ρεκόρ, ξηρασία και παγετό. Ταυτόχρονα, οι οικονομικοί παράγοντες επηρέασαν επίσης τα αποτελέσματα μας. Εν ολίγοις, οι επιδόσεις μας δεν ήταν όπως θα θέλαμε εμείς – ή οι πελάτες μας – να είναι», πρόσθεσαν και συνέχισαν λέγοντας:

«Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε σε ισχυρή οικονομική θέση. Είχαμε ρευστότητα 4,4 δισ. λιρών στις 31 Μαρτίου 2023 και είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε τόσο υποστηρικτικούς μετόχους. Η δέσμευσή τους για την επίτευξη της ανάκαμψης της Thames  αντανακλάται στο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης μετοχών που έχει δει ποτέ ο τομέας ύδρευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ δεν λαμβάνουν κανένα μέρισμα.

Επιδιορθώνουμε περισσότερες διαρροές και τα παράπονα των πελατών μειώνονται σημαντικά. Έχουμε επίσης αυξήσει τις επενδύσεις στα δίκτυα και τα περιουσιακά μας στοιχεία σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς πραγματοποιούμε λεπτομερή επανεξέταση της γερασμένης υποδομής των βικτοριανών περιουσιακών μας στοιχείων για να καθορίσουμε τι πρέπει να γίνει για να βελτιώσουμε τη λειτουργική ανθεκτικότητα και την απόδοση μακροπρόθεσμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή