Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα διεκδικήσει μία πέμπτη θητεία, αφού υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτησή του, δίνοντας τέλος στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων της χώρας, όπως αναφέρει το CNBC.

Ο Ρούτε, ο οποίος έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, δήλωσε ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει την πολιτική μετά τις επερχόμενες εκλογές το Φθινόπωρο.

Oλλανδία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ρούτε

Τέλος εποχής

Το τέλος του Ρούτε σηματοδοτεί μια περαιτέρω αλλαγή φρουράς στην ευρωπαϊκή πολιτική, μετά την αποχώρηση της βετεράνου καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, το 2021. Αφήνει τον Ούγγρο λαϊκιστή Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ήρθε στην εξουσία λίγους μήνες πριν από τον Ρούτε, μόνο του ως τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ΕΕ.

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) έχει διατελέσει πρωθυπουργός από το 2010.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με το τι με παρακίνησε. Η μόνη απάντηση είναι η Ολλανδία», δήλωσε ο Ρούτε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

«Χθες το πρωί πήρα την απόφαση ότι δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος ως ηγέτης του VVD. Μόλις σχηματιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές, θα αποχωρήσω από την πολιτική», πρόσθεσε.

Η διαφωνία για τους μετανάστες

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ρούτε απαίτησε υποστήριξη για την πρόταση που προέβλεπε να περιοριστεί η είσοδος των παιδιών των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και να περιμένουν οι οικογένειες τουλάχιστον δύο χρόνια για να μπορέσουν να ενωθούν. Διαφώνησε η Χριστιανική Ένωση και το D66, προκαλώντας αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός και οι εταίροι του στον συνασπισμό θα παραμείνουν στη θέση τους έως ότου εκλεγεί η νέα κυβέρνηση.

Η τετρακομματική κυβέρνηση συνασπισμού περιλαμβάνει το VVD του Ρούτε, τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες και δύο κεντρώα κόμματα – το D66 και τη Χριστιανική Ένωση.

Η απλή αναλογική -το εκλογικό σύστημα της Ολλανδίας – οδηγεί εκ των πραγμάτων σε κυβερνήσεις συνασπισμού, σύμφωνα με αναλυτές της Rabobank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν