Την υλοποίηση ενός φαραωνικού project στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας παρουσίασε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος οραματίζεται έναν τεχνολογικό παράδεισο στην καρδιά της ερήμου.

Το εμβληματικό σχέδιο υπό την ονομασία «Neom» αναμένεται να κοστίσει το αστρονομικό ποσό των 500 δισ. δολαρίων και αποτελεί την κορωνίδα των αναπτυξιακών έργων του μπιν Σαλμάν. Συγκεκριμένα, αφορά την ανέγερση των μεγαλύτερων κτιρίων στον κόσμο σε ένα τμήμα της χώρας εξαιρετικά αραιοκατοικημένο. Μία θηριώδης πόλη, η «Line», 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα μπορεί να στεγάσει στην τελική φάση πάνω από εννέα εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: FAZ: Η Ελλάδα, η Τουρκία και ο μπιν Σαλμάν

Σύμφωνα με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, η πρώτη φάση της πόλης πρόκειται να κοστίσει 319 δισεκατομμύρια δολάρια, τα μισά από τα οποία θα προέλθουν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου. Η νέα πόλη θα επιστρατεύει νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία τεχνητών νεφών, ώστε να έχει πολύ περισσότερες βροχοπτώσεις απ’ όσες συμβαίνουν φυσικά στην έρημο, ενώ θα έχει το «κορυφαίο εκπαιδευτικό σύστημα του κόσμου».

Στο μέγεθος του Βελγίου

Όπως ανέφερε ο μπιν Σαλμάν, η νέα πόλη αναμένεται να καλύπτει μια περιοχή σχεδόν σαν το Βέλγιο και έως το 2026 θα έχει χωρητικότητα για 450.000 άτομα. Μέχρι το 2030 θα μπορεί να στεγάσει 1,5-2 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ στην τελική της μορφή θα έχει πληθυσμό εννέα εκατομμύρια. Παράλληλα, -όπως είπε- θα καταργηθούν και τα αυτοκίνητα επιτρέποντας στους κατοίκους να αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι με τη φύση, ενώ η ενέργεια θα προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές. «Αν έχεις χρήματα θα πρέπει να ανεβάσεις τον πήχη και να δημιουργήσεις κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό», ανέφερε με νόημα ο πρίγκιπας, επισημαίνοντας πως πολλοί διεθνείς όμιλοι έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ονομασία του project «Neom» έχει ελληνικό άρωμα, καθώς τα τρία πρώτα γράμματα προέρχονται από την λέξη «νέο» και το m από την αραβική λέξη «Mustaqbal» που σημαίνει μέλλον. Αυτό το μέλλον αποτελεί κομμάτι του «πριγκιπικού οράματος 2030», το οποίο στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας