Την απαγόρευση της χρήσης iPhones από κρατικούς αξιωματούχους επέβαλλαν οι ρωσικές αρχές, λόγω έντονων ανησυχιών για κατασκοπεία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το υπουργείο Εμπορίου της Ρωσίας ανέφερε ότι από τη Δευτέρα θα απαγορεύσει κάθε χρήση iPhone για «εργασιακούς σκοπούς». Το ίδιο παράδειγμα θα ακολουθήσει και το υπουργείο ψηφιακής ανάπτυξης, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Κυβερνοεπίθεση: Κινέζοι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ, λέει η Microsoft

Απαγόρευση iPhones

Η απαγόρευση των iPhones, των tablet iPad και άλλων συσκευών της Apple σε κορυφαία υπουργεία και υπηρεσίες αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία του Κρεμλίνου και της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας για την αύξηση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εναντίον ρωσικών κρατικών ιδρυμάτων.

«Οι αξιωματούχοι ασφαλείας στα υπουργεία – πρόκειται για υπαλλήλους της FSB που κατέχουν πολιτικές θέσεις, όπως αναπληρωτές υπουργοί – ανακοίνωσαν ότι τα iPhones δεν θεωρούνται πλέον ασφαλή και ότι πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις», όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Εγχώριο λογισμικό

Ένα μήνα αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία τον προηγούμενο Φεβρουάριο, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ζητούσε από τους οργανισμούς που εμπλέκονται σε κρίσιμες υποδομές πληροφοριών – ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει την υγειονομική περίθαλψη, την επιστήμες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα – να στραφούν σε εγχώριο λογισμικό μέχρι το 2025.

«Οι αξιωματούχοι πιστεύουν πραγματικά ότι οι Αμερικανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό τους για υποκλοπές», δήλωσε ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας.

Παρόμοιες απαγορεύσεις ισχύουν ήδη ή πρόκειται να εφαρμοστούν στα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και σε άλλους επίσημους φορείς.

 «Σταυροφορία» της Μόσχας κατά της Apple

Η «σταυροφορία» της Μόσχας κατά της Apple ξεκίνησε αφού η FSB, η διάδοχη υπηρεσία της KGB, ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου ότι είχε αποκαλύψει μια «επιχείρηση κατασκοπείας από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούσαν συσκευές της Apple».

Σύμφωνα με την FSB, αρκετές χιλιάδες iPhones -τόσο με ρωσικές κάρτες SIM όσο και αυτά που είναι εγγεγραμμένα στις διπλωματικές αποστολές της Μόσχας σε χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και στο Ισραήλ, τη Συρία και την Κίνα- «μολύνθηκαν» με λογισμικό παρακολούθησης που υποδείκνυε τη «στενή συνεργασία» της Apple με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η FSB ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο, ότι η Apple παρέχει στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «ένα ευρύ φάσμα εργαλείων ελέγχου ατόμων που ενδιαφέρουν τον Λευκό Οίκο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα