Νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν αποφάσισε σήμερα το ευρωπαϊκό συμβούλιο, εξαιτίας της «στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχει στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα νέα περιοριστικά μέτρα απαγορεύουν την εξαγωγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ιράν εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και παραγωγή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ( UAV ). Προβλέπει επίσης ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να επιβληθούν εναντίον προσώπων που είναι υπεύθυνα, υποστηρίζουν ή εμπλέκονται στο πρόγραμμα UAV του Ιράν .

Αυτό το νέο καθεστώς κυρώσεων συμπληρώνει τα τρία προηγουμένως εγκριθέντα πακέτα περιορισμών,  το τελευταίο εκ των οποίων αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά οντοτήτων σε Ιράν, Κίνα και Χονγκ Κονγκ – Τι συνέβη

Τι προβλέπουν οι κυρώσεις

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης σήμερα να συμπεριλάβει έξι Ιρανά άτομα υπό δύο ήδη υπάρχοντα καθεστώτα κυρώσεων για τη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ( drones ) και στο συριακό καθεστώς ( συστήματα αεράμυνας ).

Τα συγκεκριμένα άτομα υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Υπόκεινται επίσης σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς , γεγονός που τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

«Οι σημερινές αποφάσεις δείχνουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να συνεχίσει να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποφασιστικά στις ενέργειες του Ιράν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την παράδοση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία και τη φονική ανάπτυξή τους στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των φυσικών και οντοτήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του συμβουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.