Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να συγκαλέσει συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για να συζητηθεί η ασφάλεια στην Μαύρη Θάλασσα και ειδικότερα η λειτουργία διαδρόμου για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Στο βραδινό του μήνυμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ζήτησε κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας από τον Γενς Στόλτενμπεργκ να συγκαλέσει το Συμβούλιο, το οποίο συστάθηκε κατά την σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους.

Σιτηρά: Τι σημαίνει η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία – Το Plan B και οι ανησυχίες για τις τιμές

«Στην συνεργασία μας κινηθήκαμε σε ένα νέο, πιο προωθημένο επίπεδο, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, και αυτός ο μηχανισμός μπορεί να έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Πρότεινα στον Γενς να συγκληθεί χωρίς καθυστέρηση το Συμβούλιο για διαβουλεύσεις σχετικά με την κρίση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση ασφαλείας στην Μαύρη Θάλασσα».

Δεν έχει γίνει γνωστό αν το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε την πρόταση του Ζελένσκι.

Ανεβάζει τους τόνους η Ρωσία

Η Μόσχα ανεβάζει τους τόνους εξαπολύοντας απειλές για τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας και τα πλοία που ελλιμενίζονται εκεί, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Αναλυτές μιλούν για προσπάθειες εργαλειοποίησης των σιτηρών από τη Ρωσία, σε μία κίνηση η ποία έχει ήδη επιπτώσεις στην αγορά: οι παγκόσμιες τιμές καταγράφουν ήδη σημαντική άνοδο.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι «όλα τα πλοία που πλέουν στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου». Και πρόσθεσε ότι οι «οι χώρες τέτοιων πλοίων θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή