Συνεχίστηκαν και στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 οι χαμηλές πτήσεις στην εγχώρια αγορά της στεγαστικής πίστης, με τις αιτήσεις να καταγράφουν κάμψη της τάξης του 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σύμφωνα δε, με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, η ζήτηση για χορηγήσεις της κατηγορίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο γ΄ τρίμηνο.

Σχεδόν αμετάβλητη η ζήτηση για δάνεια το δεύτερο τρίμηνο

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία έχει επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των νοικοκυριών.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής η υποχώρηση αυτή δεν έχει αποτυπωθεί στα στοιχεία των εκταμιεύσεων, καθώς αυτές αφορούν αιτήματα που είχαν υποβληθεί ακόμη και 6 μήνες νωρίτερα, πριν δηλαδή ενισχυθούν σε μεγάλο βαθμό τα επιτόκια στην ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου, τονίζουν σχετικά, η κόπωση στο ρυθμό υποβολής νέων αιτήσεων θα καταστεί εμφανής στην αξία των νέων συμβάσεων στο δεύτερο μισό της εφετινής χρονιάς.

Ελκυστικότερα προγράμματα

Με στόχο λοιπόν να κρατήσουν την αγορά ζωντανή, οι τράπεζες συνεχίζουν τη διάθεση ελκυστικών προϊόντων.

Από τη μία πλευρά έχουν περιορίσει σε σημαντικό βαθμό, ακόμη και στη ζώνη του 1%, τα περιθώρια (spreads) που εφαρμόζουν στα προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου και από την άλλη έχουν λανσάρει νέα προϊόντα σταθερών δόσεων με ευνοϊκούς όρους.

Οι κινήσεις αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, το μέσο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια από το 3,01% τον Ιούλιο του 2022 αυξήθηκε στο 3,91% τον περασμένο Μάιο.

Την ίδια περίοδο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει ενισχυθεί σε υπερτετραπλάσιο βαθμό, κατά 400 μονάδες βάσης (4%).

Από τα επιμέρους στατιστικά δεδομένα προκύπτει ότι την επίμαχη περίοδο το μέσο ετήσιο κόστος στα προϊόντα με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά μόλις 106 μ.β. και στα προγράμματα με σταθερό για 10 έτη επιτόκιο κατά 94 μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των αλλαγών, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες στο προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο τους τελευταίους μήνες.

Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα λάνσαρε στα τέλη του περασμένου Μαΐου δύο νέα δάνεια με σταθερό επιτόκιο για 3 και 5 έτη, που ξεκινά από 3% και 3,5% αντίστοιχα.

Από την άλλη, η Eurobank διαθέτει από αυτήν την εβδομάδα ένα νέο προϊόν με σταθερό επιτόκιο 3,8% για 7 χρόνια.

Σύμφωνα με γενικό διευθυντή συστημικού ομίλου, το ενδιαφέρον των υποψήφιων δανειοληπτών επικεντρώνεται σε αυτή τη συγκυρία σε προγράμματα με προστασία στην άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών αναφοράς για ένα διάστημα έως και 10 έτη.

Κι αυτό διότι διασφαλίζουν σταθερές μηνιαίες δόσεις για μία εύλογη περίοδο, μετά το πέρας της οποίας εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα έχει ελεγχθεί και τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα έχουν υποχωρήσει σε λογικά επίπεδα.

Ευκολίες πληρωμής

Παράλληλα, τα πιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν ευελιξίες πληρωμής σε περιπτώσεις απρόοπτων γεγονότων που μπορεί να επηρεάσουν την εισοδηματική κατάσταση του πελάτη τους.

Με τον τρόπο αυτό, οι δόσεις περιορίζονται για όσο διαρκεί η «κρίση» στα οικονομικά του νοικοκυριού.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των βραχυπρόθεσμων διευκολύνσεων είναι τα εξής:

  •  Παράλειψη μίας δόσης κάθε χρόνο
  •  Μείωση της δόσης έως και 50% για έως και 6 μήνες κάθε χρόνο
  •  Αύξηση της διάρκειας του δανείου έως και 2 έτη

Σημειώνεται πάντως πως δεν πρόκειται για μία δωρεάν παροχή. Το κεφάλαιο που δεν αποπληρώνεται συνεχίζει να τοκίζεται. Ωστόσο, το δάνειο δεν κοκκινίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις