
Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στους επαγγελματικούς κλάδους είναι πλέον γεγονός, δεν είναι όμως της ίδιας έντασης σε όλους. Ένας κλάδος που θα αντιμετωπίσει προκλήσεις από τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτός της διαχείρισης περιουσίας -ένας κλάδο στον οποίο ο ανταγωνισμός είναι έντονος τόσο για την απόκτηση νεών πελατών όσο και στελεχών-, όπως προκύπτει από έρευνα της PwC.
Τεχνολογία: Τα 10 καλύτερα εργαλεία AI για επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την έρευνα που αφορά διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και θεσμικούς επενδυτές, μία στις 6 εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας θα αγοραστεί ή θα κλείσει τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Η επίπτωση από την τεχνολογία θα είναι σημαντική», προειδοποιεί μιλώντας στο Yahoo Finance σχετικά με τον επικείμενο αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας, ο Πολ Μικς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Independent Solutions Wealth Management,
Όπως υποστηρίζει ο Μικς, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι μικρότερες εταιρείες θα «αναγκαστούν να ενοποιηθούν» και να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε «τεχνολογία που αλλάζει το παιχνίδι και θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, αν δεν δραστηριοποιηθούν.
Η ρομποτική συμβουλευτική όπου εξελιγμένα μοντέλα με τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν τους επενδυτές ενώ συγχρόνως καταρτίζουν προγράμματα συνταξιοδότησης κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Η Vanguard, η Schwab, η Fidelity, η Betterment και η Acorns είναι μεταξύ των εταιρειών που ήδη προσφέρουν και επενδύουν σε υπηρεσίες ρομποτικής συμβουλευτικής.
«Οι ισχυροί θα γίνουν ισχυρότεροι όχι μόνο επειδή έχουν το τεχνολογικό όραμα, αλλά επειδή έχουν τους τεράστιους πόρους για να το εκτελέσουν. Η Schwab και οι μεγάλοι ομόλογοί της θα πρέπει να έχουν το προβάδισμα, αλλά θα τα καταφέρουν;», διερωτάται ο Μικς.
Η PwC διαβλέπει ότι οι επενδύσεις θα συμβάλλουν ώστε τα ρομπότ να χρησιμοποιούνται περισσότερο. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι σύμβουλοι-ρομπότ θα αυξηθούν και θα διαχειρίζονται ένα τεράστιο ποσό ύψους 6 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2027.
Και καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αγκαλιάζουν αυτές τις ψηφιακές επενδυτικές υπηρεσίες, καθίσταται σαφές από την πρόσφατη έντονη δραστηριότητα από πλευράς συμφωνιών, ότι οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων αισθάνονται την πίεση να ενεργοποιηθούν και να συγκεντρώσουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία.
Πέρυσι έγιναν 341 εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας, αυξημένες κατά 11% σε σχέση με το 2021 και οι περισσότερες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα και την εταιρεία συμβούλων Echelon Partners.
Κάποιες εξ των συμφωνιών που ξεχώρισαν, ήταν η εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Brewin Dolphin από τη Royal Bank of Canada, η εξαγορά της WealthPlan Advisors από την HUB International και η εξαγορά της Johnson Brunetti από την Alera Group Wealth Services.
Φέτος οι συμφωνίες συνεχίζουν με ίδιους αν όχι ταχύτερους ρυθμούς, με αιχμή την εξαγορά της προβληματικής First Republic Bank από την JP Morgan, τη συμφωνία διάσωσης της First Citizens Bank Bank και την επείγουσα εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.
Και οι τρεις αυτές συμφωνίες στη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης έχουν ενοποιήσει τις δραστηριότητες του κλάδου της διαχείρισης περιουσίας.
Ο Στέφεν Ντόβερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Franklin Templeton, βλέπει τη διαχείριση περιουσίας να αναδιαμορφώνεται μέσω της «barbell approach», όπου οι μεγάλοι παίκτες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και οι μικρότερες, εξειδικευμένες ομάδες θα πρέπει να είναι «δημιουργικές και ιδιόμορφες» για να είναι επιτυχημένες.
Στο τέλος, θα αποδειχθεί ότι θα επιβιώσει ο ισχυρότερος -δηλαδή, αγκαλιάστε τα ρομπότ ή θα σας φάνε ζωντανούς.
«Θυμάστε τι συνέβη όταν οι επενδυτές πέταξαν την πετσέτα και άρχισαν να επενδύουν παθητικά μέσω ETFs. Κάτι που σκότωσε πολλά ενεργά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια και όσους τα διαχειρίζονταν και τα υποστήριζαν. Αυτοί οι παίκτες αναγκάστηκαν να ενοποιηθούν για να επιβιώσουν, μειώνοντας τα έξοδά τους», αναφέρει ο Μικς.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες