Ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης δείχνει η οικονομία της Κίνας, με νέες πιέσεις στην αγορά ακινήτων και τον αποπληθωρισμό να απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Bloomberg τα επίσημα στοιχεία της Τρίτης αναμένεται να δείξουν μέτρια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, των λιανικών πωλήσεων και των επενδύσεων πάγιου ενεργητικού τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότεροι από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Κίνα: Αποπληθωρισμός, για πρώτη φορά από το 2021

Οι επενδύσεις σε ακίνητα πιθανόν να συρρικνώθηκαν περαιτέρω, με την εμπιστοσύνη να κλονίζεται από μια πιθανή αθέτηση πληρωμών από έναν μεγάλο κατασκευαστή και τις πωλήσεις κατοικιών να συνεχίζουν επίσης να μειώνονται.

Επιπλέον, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι θανατηφόρες πλημμύρες τον περασμένο μήνα στη νοτιοδυτική και πιο πρόσφατα στη βόρεια Κίνα εμπόδισαν τις κατασκευές και τα έργα υποδομής, περιορίζοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Αποπληθωρισμός και επιτόκια

Τα στοιχεία θα προστεθούν στις οικονομικές ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας που έδειξαν ότι ο αποπληθωρισμός έχει κάνει την είσοδο του στην κινεζική οικονομίας τον Ιούλιο, καθώς οι κατασκευαστές και οι έμποροι λιανικής πώλησης μείωσαν τις τιμές σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν αγοραστές και να διακινήσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές σημείωσαν επίσης πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ ο δανεισμός των καταναλωτών και των επιχειρήσεων υποχώρησε σημαντικά.

Το Πεκίνο έχει δώσει αρκετές υποσχέσεις και έχει ανακοινώσει σταδιακά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης, αλλά έχει αποφύγει το είδος των νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων υφέσεων. Το ασθενέστερο γουάν και τα υψηλά επίπεδα χρέους χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής .

Η κυβέρνηση έθεσε επίσης έναν αρκετά συντηρητικό στόχο ανάπτυξης περίπου 5% για το έτος, ο οποίος παραμένει σε καλό δρόμο ακόμη και χωρίς σημαντικά κίνητρα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο πολιτικής την Τρίτη στο 2,65%, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας δημοσίευσε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα σχέδιο για την περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων μέτρων φορολογίας και θεωρήσεων.

«Η οικονομία χρειάζεται περισσότερη στήριξη. Βλέπουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα την παράσχει το τρίτο τρίμηνο, απελευθερώνοντας περισσότερα μετρητά για να δανείζουν οι τράπεζες και μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού» εκτιμά το Bloomberg Economics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή