Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) είναι μια νέα τεχνολογία που μπορεί να επιτρέψει στις βιομηχανίες να μειώσουν το αποτύπωμα CO2 χωρίς να χρειάζονται επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως γράφει το Balkan Green Energy News, πολλές χώρες και εταιρείες εξετάζουν επί του παρόντος το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τον νέο και πολλά υποσχόμενο τομέα, αν και το κόστος δέσμευσης CO2 είναι ακόμα υψηλό και πρέπει να μειωθεί μέσω οικονομιών κλίμακας και καινοτομίας, όπως συνέβη με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια στο παρελθόν.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP), η Ιταλία έθεσε ως στόχο να δεσμεύει 3,6 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως και να το αποθηκεύει σε υπόγειες τοποθεσίες, όπως οι εξαντλημένοι ταμιευτήρες υδρογονανθράκων στην Αδριατική Θάλασσα.

Κλιματική αλλαγή: Στα σκαριά projects για την αποθήκευση εκπομπών CO2

Η τριμερής πρωτοβουλία

Εκτός από τον εθνικό της στόχο, νωρίτερα φέτος η Ιταλία παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια πρωτοβουλία CCS με την Ελλάδα και τη Γαλλία. Οι τρεις χώρες στοχεύουν στη δημιουργία της πρώτης υποδομής CCS και των εξαγωγών μεταξύ τους.

Περισσότερες χώρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες CCS στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στον Πρίνο το ιταλικό CO2

Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο μέρος του CO2 θα εξαχθεί στην Ελλάδα και θα αποθηκευτεί στην δεξαμενή υδρογονανθράκων του Πρίνου, ανοικτά της Καβάλας.

Αυτός ο χώρος αποθήκευσης αναπτύσσεται από την Energean και αναμένεται να έχει χωρητικότητα από 500.000 έως ένα εκατομμύριο τόνους CO2. Το έργο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έχει έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει επίσης υποβληθεί πρόταση για την ένταξή του στο Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

Νωρίτερα φέτος, ο Αντιπρόεδρος της Energean, Κωνσταντίνος Νικολάου, είπε ότι οι Halliburton και Wood ολοκλήρωσαν τις μελέτες. Και τότε υποστήριξε ότι η επένδυση μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε τρία χρόνια

Το ιταλικό NECP αναφέρει ότι οι πρώτες εξαγωγές CO2 στην Ελλάδα ενδέχεται να ξεκινήσουν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2030.

Ο Πρίνος

Το έργο προωθείται μέσω του «Ελλάδα 2.0» ώστε να  αξιοποιηθεί ο χώρος από το πετρελαϊκό κοίτασμα του Πρίνου και να εξελιχθεί σε αποθήκη CΟ2, για 10 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2025. Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Halliburton για λογαριασμό της Energean θα ήταν δυνατό να ξεκινήσει να λειτουργεί με δυναμικότητα περί το 1 εκατ. τόνους CΟ2  ετησίως με την επένδυση να υπολογίζεται αρχικά σε 500 εκατ. ευρώ και να φτάσει σταδιακά στο 1 δισ. ευρώ όσο θα αυξάνεται η δυναμικότητα της αποθήκης, η οποία μπορεί σε πλήρη ανάπτυξη   να «υποδέχεται»  6 εκατ. τόνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια