Έτοιμες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν την καθολική κάλυψη της περιουσίας του πληθυσμού από τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ετοιμάζει σχετική πρόταση η οποία συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του OT και σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης.

Ασφαλιστικές: Έρχονται αποζημιώσεις μαμούθ για τους πληγέντες του Daniel

Η πρόταση θα κατατεθεί στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός ολιστικού τρόπου αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από μία φυσική καταστροφή. Δεδομένης της κλιματικής κρίσης η εμφάνιση ακραίων φαινομένων αναμένεται να είναι πιο συχνή. Στην εκτίμηση αυτή συμφωνούν και οι ασφαλιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογη τοποθέτηση έχουν προχωρήσει με κοινό κείμενο προτάσεων η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων χρηματοδότησης των επιπτώσεων από μία φυσική καταστροφή. Μεταξύ αυτών προκρίνεται και η στενότερη συνεργασία μέσω ΣΣΔΙΤ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ασφαλιστικών εταιρειών).

Πληροφορίες του OT αναφέρουν ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης της πρότασης της, η οποία βλέπει θετικά την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών.

Ολοκληρωμένο σύστημα κάλυψης

Όπως δήλωσε πρόσφατα στον OT ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωρίου ωρίμασε πλέον η ιδέα πολιτεία και ασφαλιστικός κλάδος να συνεργαστούν προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης του πληθυσμού από τα φυσικά φαινόμενα.

Στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης αναφέρθηκε και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης σημειώνοντας: Πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι και η λύση στο πρόβλημα, οι υποδομές κοστίζουν όμως έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης και η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης».

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές σε μία πρώτη εκτίμηση υπολογίζουν ότι θα καταβάλλουν αποζημιώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στους πληγέντες (επιχειρήσεις και ιδιώτες) της Θεσσαλίας. «Ως ασφαλιστική αγορά βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους ασφαλισμένους μας εκπληρώνοντας την αποστολή μας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Οι συνθήκες σε διεθνές επίπεδο επιβάλλουν συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η ασφαλιστική αγορά είναι στη διάθεση της Πολιτείας με τεχνογνωσία και ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να συμβάλλει στην πρόληψη και το σχεδιασμό για τη διαχείριση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, οι οποίες απειλούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τη χώρα μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους