Την αίτησή της για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία κατασκευής σανδαλιών στις 12 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία σχεδιάζει να εισαχθεί στο NYSE με την ένδειξη «BIRK». Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία, αλλά η συμφωνία θα ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με το Wealth of Geeks.

Δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την τιμή, αν και η συμφωνία αναμένεται να αποτιμήσει την Birkenstock σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Barron’s.

Crocs: Έκανε την πανδημία ευκαιρία και έκτοτε μεγαλουργεί

Η αρχική δημόσια προσφορά

Η είδηση ότι μια συμφωνία με την Birkenstock ήταν σε εξέλιξη, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο. Πηγές τότε, είπαν στο Bloomberg ότι μια συμφωνία μπορεί να έρθει σύντομα και ότι το αίτημα κατατέθηκε εμπιστευτικά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εκείνο τον μήνα. Η κίνηση ήρθε μετά την επιτυχημένη εμφάνιση της μάρκας στην πρόσφατη ταινία της Barbie, η οποία προκάλεσε φρενίτιδα πωλήσεων.

Τα νέα έρχονται τη στιγμή που οι επενδυτές ετοιμάζονται για την δημόσια εγγραφή του σχεδιαστή τσιπ Arm, η οποία έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα και πιθανότατα θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία του 2023. Η Wall Street περιμένει να δει εάν η IPO της Arm έχει αρκετή εμβέλεια ώστε να ξυπνήσει από τον λήθαργο την ευρύτερη αγορά IPO.

Η επερχόμενη άφιξη της εφαρμογής παντοπωλείου Instacart προκαλεί επίσης ενθουσιασμό στις αγορές.

Η Birkenstock πούλησε περίπου 30 εκατομμύρια ζευγάρια σανδάλια πέρυσι. Η εταιρεία σημείωσε εντυπωσιακά συνολικά έσοδα 644 εκατομμυρίων δολαρίων τους έξι μήνες πριν από τις 31 Μαρτίου – ένα κέρδος σχεδόν 20% από έτος σε έτος σε αριθμούς πωλήσεων. Ωστόσο, οι υψηλότεροι μισθοί και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ αποδυνάμωσαν τα περιθώρια κέρδους κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη της να πέφτουν κατά 45% στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά από κορυφαίους αναδόχους, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs, J.P. Morgan, Morgan Stanley, BofA Securities, Citigroup, Bernstein, HSBC και άλλων.

Αν και η μάρκα έχει γίνει ένα must-have της μόδας τα τελευταία χρόνια, η Birkenstock έχει συνδεθεί με την άνεση και την υγεία για πολύ καιρό.

Ιστορία 250 ετών

Το ξεκίνημα του κατασκευαστή σανδαλιών χρονολογείται από την ίδρυσή του στη Γερμανία ως οικογενειακή βιοτεχνική μπουτίκ το 1774. Τα σανδάλια διαθέτουν ορθοπεδικό σχήμα και συχνά είναι άκαμπτα στην αρχή πριν μαλακώσουν καθώς διαμορφώνονται στο σχήμα του ποδιού του χρήστη. Λέγεται ότι βοηθούν ιδιαίτερα στον πόνο στα πόδια χάρη στο υποστηρικτικό τους τόξο.

Παρά το μεγάλο μέγεθος των δραστηριοτήτων της, σήμερα, η Birkenstock παραμένει κοντά στις γερμανικές της ρίζες. Ισχυρίζεται ότι το 95% των προϊόντων της κατασκευάζονται στη χώρα, ενώ τα υπόλοιπα παράγονται αλλού στην Ευρώπη.

Ωστόσο, έχει αλλάξει χέρια στην πορεία από μια οικογενειακή μπουτίκ σε μια δημόσια εταιρεία. Το 2021, η L Catterton απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο της Birkenstock, η οποία είδε την αποτίμηση της εταιρείας να φτάνει περίπου τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μέλλον, η Birkenstock ελπίζει να πουλήσει περισσότερα παπούτσια στους πελάτες άμεσα και να μειώσει την εξάρτησή της από τους λιανοπωλητές, οι οποίοι μειώνουν τα περιθώρια κέρδους της.  Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντικό για την αποφυγή πλαστών προϊόντων που πλημμυρίζουν την αγορά. Η Birkenstock δείχνει τα «μαϊμού προϊόντα» ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή