«Πράσινο φως» από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)  πήρε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον δήμο Δάφνης – Υμηττού,  έκτασης 154,8 στρεμμάτων. Κατόπιν αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία είχε ολοκληρωθεί από την άνοιξη του 2022, υπεγράφη χθες η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, δίχως αλλαγές, παρά τις ενστάσεις ως προς τη δόμηση και τον αριθμό των νέων κτιρίων που είχαν διατυπωθεί κατά τη διαβούλευση από πολίτες, επιστημονικούς φορείς, δήμους και υπηρεσίες.

Εννέα υπουργεία μετακομίζουν στην ΠΥΡΚΑΛ

Το ιστορικό

Ειδικότερα, πριν από περίπου έναν χρόνο είχε ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση ενώ είχε αποσταλεί προς γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και σε επτά δημόσιες υπηρεσίες. Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης   του ΥΠΕΝ απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο για τον σχεδιασμό του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου   τις αντιρρήσεις  που εκφράστηκαν από πολίτες, φορείς και υπηρεσίες στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της ΣΜΠΕ για τη  διατύπωση γνώμης.

Οκτώ μήνες μετά, ήτοι στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η Υπηρεσιακή Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών σε απαντητικό της υπόμνημα αξιολογούνται οι διατυπωθείσες κατά την διαβούλευση ενστάσεις κοινού και φορέων και προτείνεται η υλοποίηση τεσσάρων κτιρίων έναντι των πέντε που προτείνονται στο ΕΠΣ και τη ΣΜΠΕ και μείωση της πραγματοποιούμενης δόμησης κατά 22.300 τ.μ.

Τα παλιά βιομηχανικά κτίρια

Πάντως, στην απόφαση δεν αποτυπώνονται αλλαγές ως προς το αρχικό σχέδιο. Στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, θα διατηρηθούν 25 (από τα 91) παλιά βιομηχανικά κτίρια τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια. Βάσει της πρότασης που έλαβε περιβαλλοντικούς όρους προκύπτει μέγιστη συνολική δόμηση 148.704 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) και μέγιστη συνολική κάλυψη 45.257 τ.μ., η οποία αναλύεται ως εξής:

• Από το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό διατηρούνται 47.704 τ.μ., τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περίπου 27,7 στρεμμάτων.

• Νέα μέγιστη δόμηση 98.000 τ.μ. με συνολική επιπλέον κάλυψη 17,6 περίπου στρεμμάτων.

Τα συγκεκριμένα μεγέθη διαμορφώνουν συντελεστή δόμησης 1 για το σύνολο της περιοχής επέμβασης,  ενώ στην περιοχή που ορίζεται ως Πολεοδομικό Κέντρο ο μέσος συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται σε 1,8 ώστε να εξασφαλιστεί   50% ελεύθερης έκτασης για τη δημιουργία αστικού πρασίνου (πάρκο πόλης) και να αποδοθεί το  40% της έκτασης του Πολεοδομικού Κέντρου ως εισφορά σε γη για τη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

Σε επίπεδο ποσοστών, με την πρόταση αυξάνεται η δόμηση κατά 68%, μειώνεται η κάλυψη κατά 34% όπως αντίστοιχα και ο αριθμός των κτιρίων κατά 67%, με αποτέλεσμα να αποδίδονται στο κοινό ελεύθεροι αδόμητοι χώροι αστικού πρασίνου καθώς και κοινωφελείς χώροι.

Ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει ως στόχο αφενός την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον αστικό ιστό και την πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με τη μεταστέγαση εννέα υπουργείων και υπηρεσιών του Δημόσιου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, κυρίως  στο Κέντρο της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε συνολικά 127 κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 κτίρια ιδιόκτητα.

Άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έργο που θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (μέσω ΣΔΙΤ), για τη μεταφορά στον χώρο των εννέα υπουργείων, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες θα προγραμματιζόταν για τις αρχές του 2022.  Σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι ενστάσεις φορέων πολιτών, αλλά και της δημοτικής αρχής της πρωτεύουσας ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η βίαιη και πλήρης εκκένωση του Κέντρου από την δημόσια διοίκηση, η οποία δεν έχει τεκμηριωθεί δεόντως ως αναγκαιότητα και δεν έχει μελετηθεί  ως προς τις επιπτώσεις της στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές