Ούτε σήμερα κατάφερε να βγει από το πτωτικό τούνελ το Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας μάλιστα πλέον ξεκάθαρη πλώρη για τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, μόλις μία ημέρα πριν την εκπνοή του χειρότερου μέχρι τώρα μήνα του 2023.

Wall Street: Χωρίς στηρίξεις η νευρικότητα

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε με πτώση 0,90% στις 1.193,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.208,70 μονάδων (+0,38%) και 1.187,04 μονάδων (-1,42% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 77,98 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,34 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,07 εκατ. τεμάχια αξίας 6,99 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,27% στις 2.893,56 μονάδες, ενώ στο -0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.947,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλεεις 2% στις 913,35 μονάδες.

Αναζητείται φως…

Οι ημέρες διόρθωσης της αγοράς δεν φαίνεται να τελειώνουν, παρά τους ευσεβείς πόθους αρκετών χαρτοφυλακίων, ειδικά εκείνων που τοποθετήθηκαν για έναν «συναρπαστικό» Σεπτέμβριο λόγω επενδυτικής βαθμίδας. Ο μήνας, ο οποίος ολοκληρώνεται αύριο, κάθε άλλο παρά καλά έχει εξελιχθεί, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 9%, χειρότερα και από τον Μάρτιο, όταν και η αγορά έβλεπε πολιτική αστάθεια λόγω του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Μάλιστα στην εκπνοή του μήνα και του τριμήνου, ο γενικός δείκτης βλέπει τα υψηλά του έτους να απέχουν σχεδόν 160 μονάδες, με τα διψήφια ποσοστά της πτώσης σε αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχουν προβληματίσει. Και με αφορμή το αρνητικό διεθνές κλίμα, η συντριπτική πλειονότητα των χαρτοφυλακίων συνέχισε να ρευστοποιεί θέσεις, ομολογουμένως ιδιαιτέρως κερδοφόρες, ειδικά εάν ανοίχτηκαν στις αρχές του έτους, ή ακόμη και από τον Απρίλιο. Ενδεικτικό μάλιστα των προθέσεών τους είναι ότι από τις 30 Αυγούστου, το ΧΑ έχει καταφέρει μόλις έξι ανοδικές συνεδριάσεις, οι οποίες αποτέλεσαν ευκαιρίες για καλύτερες πωλήσεις στη συνέχεια.

Πλέον, το επίπεδο των 1.185 μονάδων, ή πιο συγκεκριμένα τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου στις 1.182 μονάδων, θέλει προσοχή, διότι κάτω από εκεί εκκινεί επίσημα η πτωτική τάση, με πρώτη ζώνη υποδοχής τις 1.140 μονάδες. Μέχρι τώρα οι ανησυχίες είναι διαχειρίσιμες, καθώς οι τζίροι παραμένουν μέτριοι, μην παραπέμποντας σε γενίκευση της τάσης για ρευστοποιήσεις, αλλά το κλίμα είναι αρνητικό, χωρίς μάλιστα προφανή λόγο, ουσιαστικό, γιατί αφορμές πάντα υπάρχουν.

Για να μπορέσει να δώσει το μήνυμα ότι η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει ο γενικός δείκτης να διαπεράσει ανοδικά τις 1.240 μονάδες, με αυξημένο μάλιστα τζίρο και ικανή διάχυση σε αρκετούς από τους τίτλους – πρωταγωνιστές. Ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ δύσκολο, ακόμη και στο κλείσιμο της εβδομάδας, αφού προϋποθέτει κέρδη τουλάχιστον 3% και πλέον, με την αγορά να μην δείχνει διαθέσεις να αναλάβει τέτοια ρίσκα σε ένα περίπλοκο περιβάλλον.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Aegean και Ελλάκτωρ έκλεισαν με απώλειες που έφτασαν το 3,77% και 3,68% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank, Cenergy, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν με πτώση άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, Coca Cola, Quest, ΕΛΧΑ και Autohellas.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ χωρίς πρόσημο ολοκλήρωσαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα. Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ έκλεισαν με μικρά κέρδη, με τη Λάμδα να ενισχύεται κατά 1,71% και τον Τιτάν να σημειώνει άλμα 3,02%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες