Νέα δεδομένα στην εξυγίανση της εταιρείας Folli Follie δημιουργεί η άσκηση αναίρεσης που ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης να ασκηθεί κατά του πρόσφατου βουλεύματος με βάση το οποίο αποφασίστηκε η αποδέσμευση μίας σειράς περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη «διάσωσή» της.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι συνήγοροι οι οποίοι εκπροσωπούν τους ζημιωθέντες επενδυτές –θύματα είχαν καταθέσει αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να ασκηθεί αναίρεση κατά του βουλεύματος που ενέκρινε την αποδέσμευση των δεσμευθέντων υπέρ του Δημοσίο.

H αίτηση εγινε δεκτή από τον κ. Ζήση ο οποίος άσκησε την υπ’αριθ. 56/2023 αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας .

Υπενθυμίζεται ότι με βάση του βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας η πλειοψηφία των μελών του δικαστικού συμβουλίου αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων έκρινε ότι αν δεν αποδεσμευτούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία επί της ουσίας η συμφωνία εξυγίανσης κινδυνεύει να καταστεί άνευ αντικειμένου ,ενώ σε μία τέτοια περίπτωση κάνουν λόγο και για «προφανή κίνδυνο παύσης πληρωμών « εκ μέρους της Folli Follie.

Επιπλέον στην κρίση των δύο δικαστών είχε μετρήσει το γεγονός ότι η δίκη που μόλις άρχισε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας προβλέπεται να είναι πολύμηνη και αν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία εξυγίανσης μπορεί να έχει σαφώς δυσμενείς επιπτώσεις ως προς τη βιωσιμότητα και της λειτουργίας της εταιρείας.

Υπό αυτό το πρίσμα, με μειοψηφία μίας δικαστικής λειτουργού, είχε γίνει δεκτή η αίτηση της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας και είχε διαταχθεί η αποδέσμευση συγκεκριμένων ακινήτων, αλλά και μετρητών που εκτιμάται ότι φτάνουν τα περίπου 31 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την άσκηση αναίρεσης από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό το κρίσιμο αυτό θέμα θα περάσει στα χέρια των αρεοπαγιτών , οι οποίοι με βούλευμά τους θα αποφασίσουν για το τι μέλει γενέσθαι αναφορικά με την αποδέσμευση των επίμαχων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Τα περιουσιακά στοιχεία που αποδεσμεύονται

Η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει τα εξής:

1. Ένα γεωτεμάχιο εμβαδού 497 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο δήμο νέου Ψυχικού.

2. Δύο αγροτεμάχια έκτασης 316 τετραγωνικών μέτρων και 334 τετραγωνικών μέτρων πού βρίσκονται στο δήμο Κορωπίου.

3. Ένα αγροτεμάχιο έκτασης 13.883.34 τετραγωνικών μέτρων πού βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Κορωπίου – Βάρης.

4. ένα οικόπεδο έκτασης 42.14 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στην πόλη των Φηρών.

5. Οριζόντια ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 1.110 τετραγωνικών μέτρων πού βρίσκεται στο Δήμο Γλυφάδας.

6. Γεωτεμαχιο εμβαδού περίπου 16.000 των τετραγωνικών μέτρων με κτίσμα 2 ορόφων εμβαδού τριών χιλιάδων 819 τετραγωνικών μέτρων στην Εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας κοντά στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, οικόπεδο εμβαδού 12.000 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Άγιος Στέφανος.

7. Ακίνητο εμβαδού 687 τετραγωνικών μέτρων στο δήμο Κορωπίου.

Μετρητά

Επιπλέον, η απόφαση αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει και μετρητά που φτάνουν συνολικά σε 3.087.000 ευρώ.

Η δίκη

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie που ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα απουσιάζει η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας αφού το δικαστήριο δεν δέχθηκε την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας που δήλωσε η FFG.

Με απόφαση τους οι δικαστές αρνήθηκαν την παράσταση της προσωρινής διοίκησης στην πλευρά της Υποστήριξης της Κατηγορίας, συντασσόμενοι επί της ουσίας με την απόφαση που είχε λάβει και το προηγούμενο δικαστήριο ενώπιον του οποίου είχε ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης που τελικά είχε οδηγηθεί σε αναβολή.

Η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie διεκδίκησε την παράσταση της στο δικαστήριο ως ζημιωθείσα υλικά και ηθικά από παράνομες πράξεις, με τους θεωρούμενους ως βασικούς κατηγορούμενους, μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, να αντιτάσσονται στο αίτημα. Οι κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν “δεσμευτικότητα” της προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου για το θέμα ενώ παράλληλα αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της προσωρινής διοίκησης να λαμβάνει αποφάσεις για να παρίσταται ως πολιτική αγωγή σε ποινικά δικαστήρια.

Μετά την αποβολή της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας, ο ιδρυτής του Ομίλου Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος του και ο γιος τους, καθώς και οι επτά συγκατηγορούμενοι τους, θα έχουν «απέναντι» τους στο δικαστήριο στα έδρανα Υποστήριξης της Κατηγορίας τον ΕΦΚΑ, δύο τράπεζες, τον ΕΟΠΥΥ καθώς και επενδυτές, οι παραστάσεις των οποίων έγιναν δεκτές από το δικαστήριο.

Το κοντέρ μηδένισε

Σημειώνεται πως η δίκη ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά απο αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές που… μηδένισαν το κοντέρ της δικαιοσύνης. Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους και άλλοτε ισχυρός άνδρες της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ακόμα έξι κατηγορούμενοι, ενώ ζητήθηκε να εισαχθεί στην υπόθεση ακόμα ένας κατηγορούμενος, κάτοικος Χονκ Κονγκ. Το αίτημα του όμως απορρίφθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο με σύμφωνη γνωμη της εισαγγελεως της έδρας λόγω αμφιβολίας περί της ταυτοπροσωπιας του με σχετικό έγγραφο που προσκόμισε ο δικηγόρος υπεράσπισης του.

Η πολύκροτη υπόθεση ήρθε στο φως μετά την έκθεση καταπέλτη του fund QCM τον Μάιο του 2018, ενώ το καλοκαίρι του 2021 εξεδόθη το παραπεμπτικό βούλευμα και στο μεσοδιάστημα οι βασικοί κατηγορούμενοι που είχαν προφυλακιστεί αφέθηκαν ελεύθεροι έληξε το 18μηνο.

Βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος από τη δράση των εμπλεκομένων στην υπόθεση των παραποιημένων ισολογισμών της εταιρείας φέρεται να έχει προκληθεί ζημιά άνω των 413 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες όπως:

  • εγκληματική οργάνωση
  • πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ
  • απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ
  • χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση
  • νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση κ.α.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις