Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οικογένειες να τα «σπάνε» για τα λεφτά. Αδέλφια να βρίσκονται «στα μαχαίρια» για τα περιουσιακά, άλλοι με τους γονείς τους γιατί θεωρούν ότι αδίκησαν τον έναν ή τον άλλον. Ωστόσο, όταν η περιουσία είναι αμύθητη, το δέλεαρ και οι αντίστοιχες διαμάχες μεγαλώνουν και φτάνουν σε άλλες διαστάσεις.

Κάπου εδώ, μπαίνει στο «κάδρο» η οικογένεια Σάφρα, της οποίας τα μέλη «έβγαλαν μαχαίρια» για τη διαθήκη του πλουσιότερου τραπεζίτη στον κόσμο και ταυτόχρονα σύζυγο της πλουσιότερης Ελληνίδας του πλανήτη, της Βίκυς Σάφρα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Τζόσεφ Σάφρα κατάφερε να χτίσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες, ακίνητα και αγροτικές επιχειρήσεις. Ο ίδιος είχε πάει στη Βραζιλία με τον πατέρα του ως μετανάστης, το 1962, ενώ παντρεύτηκε τη Βίκυ Σαρφάτη (όπως ήταν το πατρικό της) το 1969 και εμειναν μαζί μέχρι το τέλος, αποκτώντας τέσσερα παιδιά και 14 εγγόνια. Αυτή η κληρονομιά αποτελεί πλέον αντικείμενο σκληρής δικαστικής μάχης

Η πλουσιότερη Ελληνίδα, η αμύθητη περιουσία και η… θεωρία της σχετικότητας

Η Βίκυ και ο Τζόσεφ Σάφρα

Το χρονικό της διαθήκης

Ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου βρισκόταν κατάκοιτος στα τέλη του 2019, ζαλισμένος από τη βαριά φαρμακευτική αγωγή, ενώ την ίδια ώρα εκτυλισσόταν μια πλοκή για να επανασχεδιαστούν οι τελικές του διαθήκες. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, ο μεγιστάνας πέθανε σε ηλικία 82 ετών και αμέσως μετά ο μεσαίος γιος του, ο Αλμπέρτο Σάφρα, έμαθε ότι είχε στερηθεί τη νόμιμη κληρονομιά του, η οποία περνούσε στα χέρια της μητέρας του και των δύο αδελφών του.

Τουλάχιστον, αυτή είναι η εκδοχή των γεγονότων όπως τα περιγράφει ο 43χρονος Αλμπέρτο σε μια σειρά αγωγών εναντίον των άλλων μελών της οικογένειας – τα οποία αρνούνται σθεναρά οποιαδήποτε αδικοπραγία. Σε νομικά έγγραφα που υποβλήθηκαν σε δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης νωρίτερα αυτό το έτος, ο Αλμπέρτο υποστηρίζει ότι αποκληρώθηκε εσφαλμένα μετά από διαφωνίες με τον μικρότερο αδερφό του, Ντέιβιντ, που τον οδήγησαν να εγκαταλείψει τη διαχείριση της τράπεζας που έχτισε ο Τζόσεφ. Ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του, ταλαιπωρημένος από σωματικές και νευρολογικές παθήσεις, ήταν ιατρικά ανίκανος να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα.

O Αλμπέρτο Σάφρα

Τα υπόλοιπα μέλη της άμεσης οικογένειας Σάφρα απορρίπτουν σθεναρά τις κατηγορίες. Λένε ότι ο Τζόζεφ ήταν «πλήρως ικανός» και ότι αποκλήρωσε τον Αλμπέρτο επειδή ίδρυσε μια ανταγωνιστική επιχείρηση, αψηφώντας τις εκκλήσεις να μείνει στο οικογενειακό επιχειρείν. Ήταν αυτή η «προδοσία» που οδήγησε τον αείμνηστο τραπεζίτη να αλλάξει τις διαθήκες του, σύμφωνα με τους δικηγόρους της χήρας συζύγου του Βίκυ. «Η οικογένεια λυπάται για το μονοπάτι που διάλεξε ο Αλμπέρτο, ο οποίος επιτέθηκε για πρώτη φορά στον πατέρα του ενώ ήταν ζωντανός και τώρα το κάνει ενάντια στη μνήμη του, και διαψεύδει τους ισχυρισμούς του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Τζόσεφ ως απάντηση στην αγωγή.

Την ίδια ώρα, επειδή μεγάλο μέρος της περιουσίας του Τζόζεφ Σάφρα μεταφέρθηκε στη γυναίκα και τα παιδιά του κατά τη διάρκεια της ζωής του, η οικογένεια υποστηρίζει ότι ο Αλμπέρτο έλαβε περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων πριν από τον θάνατο του πατριάρχη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βίκυ Σάφρα και τα αδέλφια του Αλμπέρτο πρόκειται να καταθέσουν περαιτέρω στοιχεία για απόρριψη της υπόθεσης μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς μετά ένας δικαστής της Νέας Υόρκης θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να προχωρήσει σε δικαστήριο.

Σε ένα έγγραφο που επικαλούνται οι Financial Times, ο Αλμπέρτο ισχυρίζεται ότι η μητέρα του και τα αδέρφια του συμφώνησαν με έναν ιατρό χωρίς να το γνωρίζει για να βεβαιώσει ότι ο πατέρας του ήταν υγιής. Ισχυρίζεται επίσης ότι άλλα μέλη της οικογένειας τον «έκοψαν» από συζητήσεις σχετικά με τη φροντίδα του Τζόσεφ και τον εμπόδισαν να επισκεφθεί τον πατέρα του.

Η οικογένεια Σάφρα έβγαλε τα πρώτα της χρήματα στον τραπεζικό τομέα τη δεκαετία του 1840. Ίδρυσαν το Safra Freres & Cie στο Χαλέπι της Συρίας, για να χρηματοδοτήσουν καραβάνια με καμήλες κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όταν ο πατέρας του Τζόσεφ, ο Τζέικομπ Σάφρα, μετακόμισε στη Βραζιλία ξεκίνησε μια εταιρεία που ασχολείτο με το εμπόριο μετάλλων, μηχανημάτων και βοοειδών και αργότερα άνοιξε μια τράπεζα.

Η Βίκυ Σάφρα

Γεννήθηκε στη θεσσαλονίκη, σε μικρή ηλικία μετανάστευσε στη Βραζιλία, παντρέυτηκε τον πλουσιότερο τραπεζίτη του κόσμου και πλεόν – σύμφωνα με το Forbes– είναι η πιο πλούσια Ελληνίδα. O λόγος για τη Βίκυ Σάφρα, η περιουσία της οποίας υπολογίζεται στα 7,4 δισ. δολάρια.

Η Σάφρα, της οποίας το πατρικό όνομα ήταν Σαρφάτη, παντρεύτηκε τον Τζόσεφ Σάφρα όταν ήταν μόλις 17 ετών. Η οικογένειά της (Ελληνες εβραίοι της Θεσσαλονίκης, με ρίζες και στην Κομοτηνή, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της) είχαν μεταναστεύσει στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950 όταν η ίδια ήταν ακόμη παιδί.

Πλέον, η Βίκυ Σάφρα έχει απομακρυνθεί εντελώς από τα φώτα της δημοσιότητας. Όταν ζούσε και ο σύζυγός της προτιμούσαν να κρατούν χαμηλό προφίλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατοικεί στην Ελβετία, όπου εδρεύει μία από τις τράπεζες της οικογένειας, το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Η ίδια ασχολείται με το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειας, κυρίως με το Ίδρυμα Vicky and Joseph Safra.

Η περιουσία

Ο έλεγχος της τεράστιας αυτοκρατορίας που είχε χτίσει ο Τζόσεφ πέρασε στην ίδια και στα παιδιά της, σε μια από τις μεγαλύτερες -όπως χαρακτηρίστηκε- μεταφορές πλούτου στην ιστορία.

Στον όμιλο της οικογένειας περιλαμβάνονται οι τράπεζες Banco Safra SA, Safra National Bank της Νέας Υόρκης και J Safra Sarasin της Ελβετίας, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακίνητα συνολικού ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων ο εμπορικός ουρανοξύστης Gherkin στο Λονδίνο και το κτίριο στην 660 Madison Avenue στη Νέα Υόρκη, ένα μερίδιο στην εταιρεία εμπορίας μπανάνας Chiquita Brands International και ένα επιβλητικό αρχοντικό 130 δωματίων στο Σάο Πάολο.

Η πλουσιότερη Ελληνίδα στη Γη και τα παιδιά της έχουν τώρα μαζί περισσότερα από 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.