Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός ψηφιακού Ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διερευνώντας και δοκιμάζοντας περαιτέρω σχεδιαστικές πτυχές και λειτουργίες ενός κοινού ψηφιακού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ψηφιακό ευρώ: Η νέα θεωρία συνωμοσίας που εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Την εξέλιξη αυτή χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η νέα αυτή φάση προετοιμασίας «δεν προδικάζει μια μελλοντική απόφαση σχετικά με την ενδεχόμενη έκδοση ψηφιακού ευρώ, η οποία θα έρθει μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο και θα εξαρτηθεί αναγκαστικά από τις νομοθετικές εξελίξεις στην ΕΕ».

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση η Ευρωομάδα αναφέρει ότι διεξάγει τακτικά «διάλογο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ψηφιακό ευρώ». Έτσι, «τον Ιανουάριο του 2023 εκδώσαμε δήλωση στην οποία συνοψίζαμε τις βασικές πολιτικές διαστάσεις του ψηφιακού ευρώ που προέκυψαν από τις συζητήσεις μας, υποστηρίζοντας έτσι το έργο που επιτελούν το Ευρωσύστημα και η Επιτροπή, με πλήρη σεβασμό των θεσμικών ρόλων και εντολών όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συνεχίσαμε τις τακτικές ανταλλαγές απόψεων σχετικά με την πολιτική διάσταση του ψηφιακού ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.»

Ορόσημο

«Τον περασμένο Ιούνιο, χαιρετίσαμε τη δημοσίευση της δέσμης μέτρων για το ενιαίο νόμισμα της Επιτροπής, η οποία συζητείται τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συννομοθέτες. Σήμερα, φθάνουμε σε ένα ακόμη ορόσημο, καθώς το Ευρωσύστημα ολοκλήρωσε τη φάση των ερευνών του. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να προχωρήσει στην επόμενη φάση του έργου, κατά την οποία το Ευρωσύστημα θα διερευνήσει και θα δοκιμάσει περαιτέρω σχεδιαστικές πτυχές και λειτουργίες ενός ψηφιακού ευρώ. Αυτή η φάση προετοιμασίας δεν προδικάζει μια μελλοντική απόφαση σχετικά με την ενδεχόμενη έκδοση ψηφιακού ευρώ, η οποία θα έρθει μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο και θα εξαρτηθεί αναγκαστικά από τις νομοθετικές εξελίξεις στην ΕΕ», αναφέρει ακόμα το Eurogroup.

«Παράλληλα με τις νομοθετικές διαβουλεύσεις των συννομοθετών της ΕΕ και τις συνεχιζόμενες προπαρασκευαστικές εργασίες στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, η Ευρωομάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο παρέχοντας συμπληρωματική πολιτική στρατηγική άγκυρα στις μελλοντικές εργασίες», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωομάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.