Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη ειρηνευτική σύνοδο έπειτα από πρόσκληση του Αιγύπτιου προέδρου Φατάχ αλ Σίσι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να υπογραμμίσει την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση καθώς και τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην ΕΕ.

ΕΕ: Η μεγάλη απούσα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Η Αθήνα δεν κρύβει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πρωθυπουργό να έχει δηλώσει επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής του Ισραήλ, η οποία είναι πιθανό να επιφέρει διάχυση της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Η ειρηνευτική σύνοδος του Καΐρου πραγματοποιείται στο παρά πέντε μίας τέτοιας εξέλιξης, με το Τελ Αβίβ να δηλώνει «έτοιμο» να προχωρήσει και τη Μέση Ανατολή να μυρίζει μπαρούτι.

Η Ελλάδα έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σύμφωνα με συνεργάτες του να τονίσει «την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και διάνοιξης διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας Γάζα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις, καθώς παραμένει πυλώνας σταθερότητας και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής.

Με το Ισραήλ έχει χτίσει μία ισχυρή συμμαχία και αποτελεί έναν από τους αξιόπιστους συμμάχους του, ταυτόχρονα όμως διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες και μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο ενός αξιόπιστου συνομιλητή.

Η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην διπλωματική προσπάθεια για αυτοσυγκράτηση από την πλευρά του Ισραήλ προκειμένου να χτυπηθεί η Χαμάς και οι τρομοκρατικοί πυρήνες, χωρίς να υποστεί ασύμμετρα χτυπήματα ο παλαιστινιακός λαός. «Οι συνέπειες από μία ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση τόσο για χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία που θα επωμίζονταν τεράστιο βάρος, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά θα είναι τεράστιο», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης. Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση κινείται και εντός Ε.Ε για την σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με την Αίγυπτο προκειμένου να υπάρχει συνεργασία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο Σίσι.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο του Καΐρου

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται στο Κάιρο από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ το παρών θα δώσουν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Κύπρου, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Μ. Βρετανίας, της Νορβηγίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα