Η τιμή του κακάο, του κύριου συστατικού για την παρασκευή σοκολάτας, σημειώνει ιστορικό ρεκόρ δεκαετιών αυτή την περίοδο, καθώς οι θερμότερες και ξηρότερες καιρικές συνθήκες εμποδίζουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών των κόκκων κακάο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο αυξήθηκαν στα 3.786 δολάρια ανά μετρικό τόνο τη Δευτέρα, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ από το 1979, όπω ςαναφέρει το CNBC.

To μεγάλο άλμα στην τιμή του κακάο έρχεται σε μια περίοδο που οι περιοχές καλλιέργειας πλήττονται από αυξημένες θερμοκρασίες και δέχονται λιγότερες βροχοπτώσεις, ειδικά στη Δυτική Αφρική όπου παράγεται μεγάλο μέρος του κακάο στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον David Branch, αναλυτή στο Agri-Food Institute της Wells Fargo, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Καμερούν και η Νιγηρία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% της παγκόσμιας συγκομιδής κόκκων κακάο.

Πιο πικρή η σοκολάτα από αύξηση 45% στο κακάο

Το κακάο είναι μια επισφαλής καλλιέργεια και τείνει να ευδοκιμεί σε σταθερές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία, άφθονη βροχή, έδαφος πλούσιο σε άζωτο και προστασία από τον άνεμο, δήλωσε ο Branch. Πολλές από αυτές τις καιρικές συνθήκες απουσιάζουν αυτή τη σεζόν, διαταράσσοντας τη συγκομιδή του κακάο.

«Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη, γεγονός που καθιστά το κακάο ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Branch.

Η ζέστη και η ξηρότητα που απειλούν τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειας κακάο είναι εν μέρει προϊόν του El Niño, ενός φυσικού καιρικού φαινομένου που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη σεζόν που υπάρχει έλλειμμα κακάο.

Ανοδικά και η ζάχαρη

Σε συνδυασμό με μια ήδη πιεσμένη αγορά ζάχαρης, η έλλειψη κακάο έχει τρομάξει τους μεγάλους παραγωγούς σοκολάτας, αυξάνοντας τις τιμές των κλασικών ζαχαρωτών αυτή την περίοδο του Halloween.

Η τιμή των ζαχαρωτών τον Σεπτέμβριο ήταν κατά 7,5% υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη τιμών καταναλωτή. Μια έρευνα του 2023 από την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές πιθανότατα θα ξοδέψουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για ζαχαρωτά φέτος στο Halloween, έναντι 3,1 δισ. δολαρίων το 2022.

Εκπρόσωπος της εταιρείας κατασκευαστής ζαχαρωτών και σοκολάτας Mars δήλωσε στο CNBC: «Όπως πολλές βιομηχανίες, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε υψηλό πληθωρισμό και αυξήσεις στο κόστος υλικών. Ωστόσο, εργαζόμαστε για να απορροφήσουμε αυτά τα πρόσθετα κόστη όπου είναι δυνατόν, για να προσφέρουμε προσιτές γλυκές λιχουδιές στην καλύτερη αξία. Δεν έχουμε εφαρμόσει καμία αύξηση τιμών από τον Ιούνιο».

Οι ειδικές σοκολάτες μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστεί αυξήσεις στις τιμές τους λόγω του πιο ακριβού κακάο. Ο Greg D’Alesandre, ο οποίος ηγείται της προμήθειας σοκολάτας για την εξειδικευμένη μάρκα Dandelion Chocolate, είπε ότι οι τιμές της προστατεύονται από την αστάθεια σε ολόκληρη τη βιομηχανία, επειδή η εταιρεία πληρώνει ένα ασφάλιστρο για τους προμηθευτές κακάο υψηλής ποιότητας. Η Dandelion πληρώνει σχεδόν 7.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο κακάο, που είναι σχεδόν διπλάσια από την τιμή του εμπορεύματος.

Μια κακή περίοδος καλλιέργειας κακάο κάνει τη σοκολάτα του Halloween όχι μόνο πιο ακριβή, αλλά μερικές φορές την κάνει και μικρότερη καθώς πολλές εταιρείες έχουν προβεί σε μείωση των συσκευασμένων προϊόντων τους ώστε να φανεί ότι κρατούν σταθερές τις τιμές…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή