Σε μια αναμενόμενη κίνηση, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε το βασικό επιτόκιο του Ηνωμένου Βασιλείου στο 5,25%. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με πλειοψηφία 6-3 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ των μελών για την πολιτική.

Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% στο 6,7%, υπάρχουν ήδη ενδείξεις σημαντικής αδυναμίας στην οικονομία, με την ανεργία να αυξάνεται και τους Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να παρουσιάζουν συρρίκνωση.

Στερλίνα: Ισχυροποίηση έναντι του ελβετικού φράγκου

Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης επίγνωση της χρονικής υστέρησης μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων και των επιπτώσεών τους στην οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει ήδη αυστηροποιήσει αρκετά τους όρους.

Ως αναμενόμενη χαρακτήρισαν την απόφαση της BoE στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Ο Jonathan Sparks, CIO – UK και Channel Islands στην HSBC Global Private Banking & Wealth δήλωσε σχετικά: «Δεν μας εκπλήσσει που η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στο 5,25% για δεύτερη συνεχόμενη φορά, καθώς η BoE δεν έχει καμία διάθεση να ταράξει τα νερά και η αγορά αναμένει ότι αυτό το ποσοστό θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024. Στην τρέχουσα πρόβλεψή μας, μάλιστα, αμφιβάλλουμε ότι η BoE θα το μειώσει ακόμη και μέχρι το 2025».

«Κοιτάζοντας μπροστά, ο κόσμος είναι σε σοκ και η αβεβαιότητα είναι υψηλή καθώς τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να εκτυλίσσονται. Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, η απάντηση της Τράπεζας θα ποικίλλει ανάλογα με το αν θεωρούν τον πληθωρισμό της ανάπτυξης ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους».

Ομοίως σχολίασε και η Meera Heardon του Parmenion, ισχυριζόμενη πως δεν υπάρχει «καμία έκπληξη που η Τράπεζα της Αγγλίας έχει σταματήσει για να πάρει μια ανάσα. Αλλά οι επιφυλακτικοί τόνοι της τελευταία υποδηλώνουν ότι δεν είμαστε έξω από το δάσος και αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσει να ξεκινήσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εάν χρειαστεί, ιδιαίτερα καθώς ορισμένα μηνύματα όπως η αύξηση των μισθών παραμένουν ισχυρότερα από το αναμενόμενο».

Η Emma Mogford, διαχειριστής κεφαλαίων, Premier Miton Monthly Income Fund, πρόσθεσε: «Αισθάνομαι όλο και πιο σίγουρη ότι πλέον βρισκόμαστε στο peak των επιτοκίων. Η ταχεία αύξησή τους το τελευταίο έτος θα συνεχίσει να μειώνει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και ως εκ τούτου τον πληθωρισμό, που η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει να επιστρέψει στο 2% σε δύο χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ