Το drone σηκώνεται και αρχίζει να εντοπίζει, να… σκανάρει και να χαρτογραφεί την πλαστική ρύπανση στις παραλίες – από ένα μικρό καπάκι μπουκαλιού μέχρι μεγάλα πλαστικά σκουπίδια, όπως ρόδες αυτοκινήτων.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται επεξεργασία των δεδομένων, προκειμένου να ακολουθήσουν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών.
Η εφαρμογή κατηγοριοποιεί τα σκουπίδια σε επτά διαφορετικές κατηγορίες και τα διαφοροποιεί από άλλες πηγές φυσικών υπολειμμάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα φύκια ή τα κλαδιά, δημιουργώντας ταυτόχρονα χάρτες με περιοχές που περιέχουν μεγάλη πυκνότητα απορριμμάτων.
Σχεδόν 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παράγονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο και περίπου το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά.
Η παρουσία των σκουπιδιών στη θάλασσα έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς μπορεί να επηρεάσει δραματικά τη χλωρίδα και την πανίδα και να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις παράκτιες κοινότητες, στον τουρισμό και την αλιεία.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, όπου τα 13.676 χιλιόμετρα την κατατάσσουν στην 11η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τα κράτη που έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, το πρόβλημα της ρύπανσης των ακτών κρίνεται μείζον.
Ευρωπαϊκή διάκριση
Σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα η λύση έρχεται από τη… Μυτιλήνη. Η ιδέα για τον εντοπισμό της παράκτιας πλαστικής ρύπανσης «γεννήθηκε» μέσα στους πανεπιστημιακούς κόλπους.
Η SciDrones είναι μια ελληνική spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία καθαρίζει τις ακτές από τα πλαστικά με… drones.
Μάλιστα, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η εταιρεία ήταν ανάμεσα στους τρεις νικητές του διαγωνισμού CASSINI, ο οποίος διοργανώνεται από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κερδίζοντας χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διευθυντής της Ομάδας Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης και συνιδρυτής της SciDrones, Κωνσταντίνος Τοπουζέλης: «Πρόκειται για δουλειά περίπου επτά ετών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το προϊόν να έχει βγει τον τελευταίο χρόνο.
Η βράβευση, λοιπόν, έρχεται μέσα από το γεγονός ότι το εργαλείο που αναπτύξαμε είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά και να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία και παγκόσμια κλίμακα».
Mε χρήση της τεχνολογίας
Χρησιμοποιώντας έναν καινοτόμο συνδυασμό δεδομένων Copernicus με εικόνες drone υψηλής ανάλυσης και προηγμένους αλγόριθμους AI, η εταιρεία ανέπτυξε την εφαρμογή CMLO (Coastal Marine Litter Observatory) που στην πράξη εντοπίζει αυτοματοποιημένα τα απορρίμματα στις ακτές.
Η εφαρμογή κατηγοριοποιεί τα σκουπίδια σε επτά διαφορετικές κατηγορίες και τα διαφοροποιεί από άλλες πηγές φυσικών υπολειμμάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα φύκια ή τα κλαδιά, δημιουργώντας ταυτόχρονα χάρτες με περιοχές που περιέχουν μεγάλη πυκνότητα απορριμμάτων.
«Δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να εξάγονται στατιστικά δεδομένα, τα οποία βοηθούν ώστε να βλέπουμε τις αλλαγές της ρύπανσης σε μια περιοχή», προσθέτει ο αναπληρωτής καθηγητής, ενώ στα «ατού» της εφαρμογής είναι και το γεγονός ότι μπορεί να γίνει καταγραφή θαλάσσιων σκουπιδιών ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Η ελληνική εφαρμογή έχει ήδη δοκιμαστεί σε πάνω από 80 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ελλάδα, ενώ έχει βγει και εκτός συνόρων, όπως στην Ιαπωνία, την Γκάνα, το Ισραήλ και την Πορτογαλία.
Latest News
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα
Ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ δεν βλέπει με καλό μάτι την ΑΙ
«Πολύ άδικο» για τις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών χωρίς να τους πληρώνουν, λέει ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ
Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου
Στους 300 εκατ. οι ενεργοί χρήστες ανά εβδομάδα για την OpenAI
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η OpenAI φέρεται να στοχεύει σχεδόν στο 4πλάσιο του τρέχοντος αριθμού χρηστών της, στοχεύοντας στο 1 δισεκατομμύριο
Πετάει... η τεχνητή νοημοσύνη - Συνεργασία Google Cloud με Air France-KLM
Η ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από την Google Cloud θα συμβάλει στη διαχείριση του μεγάλου όγκου από δεδομένα του αεροπορικού ομίλου