Μετά από ένα χορταστικό γεύμα κάνετε «βουτιά» στον καναπέ, παίρνετε το τηλεχειριστήριο και περνάτε όλο το απόγευμα σε λήθαργο; Εάν ναι, τότε αυτή η ακατανίκητη νύστα που νιώθετε μετά το φαγητό και συνοδεύεται από ενοχλητικό φούσκωμα πρόκειται για την μεταγευματική υπνηλία (postprandial somnolence), γνωστή και ως «food coma».
Ακρίβεια: 10 ευρώ η χωριάτικη σε ταβέρνες της Κρήτης – Χρεώνουν το ψωμί και το νερό
Και ναι, αυτό είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια. Μερικά από τα πιθανά αίτια που έχουν εντοπίσει είναι τα εξής:
Τροφές με τρυπτοφάνη
Ειδικοί αποδίδουν αυτή την ύφεση μετά το γεύμα στα υψηλά επίπεδα L-τρυπτοφάνης (L-tryptophan) ή κοινώς αποκαλούμενη «τρυπτοφάνη» – ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Όταν αυτό το αμινοξύ καταναλώνεται μαζί με τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, ανεβάζει ραγδαία τα επίπεδα σεροτονίνης – ένας νευροδιαβιβαστής που μειώνει τη διέγερση και πυροδοτεί την παραγωγή μελατονίνης.
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά το σώμα να προετοιμαστεί για τον ύπνο.
Αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology, η μεταγευματική υπνηλία προκαλείται από μια μικρή μετατόπιση της ροής του αίματος από τον εγκέφαλο προς τα πεπτικά όργανα.
Με απλά λόγια, το φαγητό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα (ΠΝΣ).
Το ΠΝΣ ρυθμίζει λειτουργίες του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η πέψη και ενεργοποιείται όταν το στομάχι διαστέλλεται από την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος.
Όταν τρώτε, λοιπόν, το ΠΝΣ ρυθμίζει τη ροή του αίματος να κατευθύνεται περισσότερο στα πεπτικά όργανα που λειτουργούν εκείνη τη στιγμή και λιγότερο στον εγκέφαλο, γι’ αυτό μπορεί να αισθανθείτε υπνηλία και κούραση.
Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή θερμίδες
Έρευνα στο Nature and Science of Sleep υποστηρίζει ότι όταν καταναλώνετε ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά ή/και θερμίδες τα κέντρα ύπνου του εγκεφάλου σας λαμβάνουν ορισμένα σήματα κορεσμού που μειώνουν την πείνα και τη διέγερση και παράλληλα, αυξάνουν την υπνηλία.
Προσέξτε τι τρώτε και πόσο τρώτε
Αν καταναλώνετε ισορροπημένα γεύματα, μπορεί να έχετε λιγότερες πιθανότητες να πέσετε «θύμα» του «food coma».
Βάλτε στο πιάτο σας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες. Αυτό θα διασφαλίσει ότι λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας.
Pro tip: Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι οι στερεές τροφές είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσουν υπνηλία από ό,τι ένα smoothie ή μια σούπα.
Όταν δεν ευθύνεται το είδος της τροφής που καταναλώνετε για την υπνηλία , τότε ίσως πρέπει να εξετάσετε μήπως η ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής ήταν υπερβολική.
Όσο μεγαλύτερο είναι το γεύμα, τόσο περισσότερη ινσουλίνη θα απελευθερωθεί, η οποία επηρεάζει ορισμένους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν το εσωτερικό σας «ρολόι».
Πηγή: Vita.gr
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος