«Χρήματα για την Παιδεία και όχι για τη Σοφία», φώναζε ο ελληνικός λαός πριν από εξήντα χρόνια για την προίκα που δόθηκε τότε για τους γάμους της με τον Χουάν Κάρλος. Αν και μοιάζει απίθανο να έχουν περισσέψει λεφτά από εκείνα που είχε δώσει η Ελλάδα για να προικοδοτήσει την κόρη του βασιλιά Παύλου της Ελλάδας και της Φρειδερίκης η Ισπανία εξακολουθεί να την πληρώνει.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η Σοφία θα έπαιρνε ως προίκα 9 εκατομμύρια δραχμές, 300.000 δολάρια εποχής, τα οποία δεν θα υπόκειτο σε καμία φορολογία και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε συνάλλαγμα.
To «ερώτημα της βασίλισσας» επιστρέφει με εκδίκηση
Σήμερα υπάρχει ακόμη ετήσιο ποσό για τον βασιλικό οίκο στη χώρα της Ιβηρικής όπου η μοναρχία ακόμη αναγνωρίζεται έστω και δίχως αποφασιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.
Όπως γράφουν τα περιοδικά που ασχολούνται με τους Ισπανούς βασιλιάδες «Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας για την Casa Real (Ο Βασιλικός Οίκος), η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλοι μισθοί στους κατοίκους της. Ο βασιλιάς δεν είναι ούτε θα είναι εκατομμυριούχος. Η Λετίσια δεν έχει την πολυτέλεια να γεμίσει την ντουλάπα της με τσάντες Hermès και τα κορίτσια δεν έχουν ακόμη ούτε επίδομα. Η Doña Sofía (Η Σοφία της Ελλάδας) διατηρεί τον μισθό της, αλλά υπάρχει λόγος για αυτό: η θεσμική της ατζέντα είναι ακόμα ενεργή.
Κάθε χρόνο, ανάλογα με το ύψος του Γενικού Προϋπολογισμού που διαθέτει το ισπανικό Κράτος στον Βασιλικό Οίκο, γίνεται αντίστοιχα η διανομή. Όλα αποφασίζονται στο Παλάτι. Το 2023, εισέπραξε 8,2 εκατ. ευρώ.
Περισσότερα από τα μισά (4,7 εκατομμύρια) έχουν διατεθεί για «την αμοιβή του προσωπικού και των μελών της βασιλικής οικογένειας».
Ο ετήσιος μισθός της Σοφίας υπολογίζεται φέτος στα 121.186 ευρώ. Καθόλου άσχημα για μια γυναίκα που ζει στο παλάτι στη Θαρθουέλα. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να πληρώσεις ούτε ευρώ για τη διαμονή της. Δεν πληρώνει για ρεύμα, νερό, φαγητό, κοινόχρητα ή την επισκευή υδραυλικών, ηλεκτρολογικών και ότι άλλο χρειάζεται ένα σπίτι. Ούτε για ταξίδια, υγεία και όλα τα σχετικά.
Συνεπώς αν τα βάλουμε σε μηνιάτικα είναι δέκα χιλιάρικα και όλα πληρωμένα. Δώρο Πάσχα, Αδείας και Χριστουγέννων δεν προβλέπεται στην Ισπανία. Εστω κι έτσι άσχημο δεν το λες το δεκάρικο. Μάλιστα δια δεύτερη σερί χρονιά όλοι τους πήραν αύξηση αφού δόθηκε αντίστοιχα και μεγαλύτερο ποσό από τα ταμεία του ισπανικού κράτους για το παλάτι.
Τι έκανε το ισπανικό παλάτι
Η Doña Letizia, επίσης απαλλαγμένη από αυτά τα είδη δαπανών, κερδίζει περισσότερα από την πεθερά της. Συγκεκριμένα, το 2023 θα πάρει 148.015 ευρώ.
Και ο Φελίπε ΣΤ’, ο βασιλιάς της Ισπανίας, παίρνει τα περισσότερα από όλους. Είναι αυτός με τον υψηλότερο μισθό. Ξεπερνά τις 269.000 ευρώ. Μισθός που ποικίλλει κάθε χρόνο ανάλογα με την αντίστοιχη κατανομή στο Στέμμα από το Κράτος. Ο Χουάν Κάρλος, ο πατέρας του, κέρδισε υψηλότερα ποσά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Για τα νόμιμα πάντα ο λόγος.
Όσο για τη Λεονόρ και τη μικρή Σοφία, ακόμα δεν πληρώνονται. Πρώτα πρέπει να τελειώσουν τις σπουδές τους και θα είναι αργότερα, όταν ενεργοποιηθεί η θεσμική τους ατζέντα, όταν θα μπουν στο μισθολόγιο.
Μετά από χρόνια και χρόνια παράδοσης στο στέμμα και για ευνόητους λόγους ξέρουμε ότι αν κάτι δεν λείπει από τη βασιλική οικογένεια είναι τα χρήματα. Έχουν φτάσει τόσο μακριά που προέκυψαν σκάνδαλα με τον Χουάν Κάρλος Α’ σχετικά με την προσωπική του περιουσία, η οποία υπολογίζεται στα 2 δις και η προέλευση της θεωρείται θολή.
Ως αποτέλεσμα αυτού, ο γιος του Φελίπε ΣΤ’ πήρε την απόφαση να απορρίψει οποιαδήποτε κληρονομιά από τον πατέρα του με σκοπό να αποφύγει περαιτέρω αμαύρωση της εικόνας των βασιλιάδων. Ο Χουάν Κάρλος Α’ έπρεπε να παραχωρήσει τον θρόνο στον γιο του σχεδόν από υποχρέωση, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βασιλιάς, αφού ο αριθμός των σκανδάλων που προέκυψαν τον καθιστούσαν αδύνατον να συνεχίσει να κυβερνά. Η προτεραιότητα του Φελίπε ΣΤ’ και της Λετίσια πάντως ήταν να πάρουν απόσταση από αυτό εξαιτίας της σκοτεινής και νομικά αμφίβολης εικόνας του Χουάν Κάρλος στην Ισπανία.
Latest News
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια