«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί» διακήρυξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την αναλλαγή ομήρων και κρατούμενων με τη Χαμάς και προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας.

Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη σφαγή αμάχων και κλιμακούμενων πιέσεων για τερματισμό του πολέμου, το Τελ Αβίβ επιμένει στον διακηρυγμένο -κατά πολλούς αναλυτές ανέφικτο- στόχο του για πλήρη εξάλειψη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κι ενώ έχει ήδη ισοπεδώσει μεγάλο τμήμα στον βορρά, ο ισραηλινός στρατός έχει στρέψει το βλέμμα στο νότο του παλαιστινιακού θύλακα, όπου εκτιμά ότι έχουν καταφύγει ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

Εκεί ωστόσο δίνει μάχη επιβίωσης η συντριπτική πλειονότητα του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, αντιμέτωπη με το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής και ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον.

Ακόμα κι αν ο πόλεμος σταματούσε σήμερα, οι περισσότεροι από τα περίπου 1,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους, και δη στον βορρά.

Σπίτια, σχολεία, τζαμιά, αγορές έχουν διαγραφεί από τον χάρτη. Κρίσιμες υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές. Στο «στόχαστρο» των IDF, των λεγόμενων «Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ», μπήκαν μέχρι και τα νοσοκομεία, ως κρησφύγετα ή ορμητήρια της Χαμάς.

Αναλύσεις δορυφορικών και άλλων δεδομένων δείχνουν ότι ίσως περισσότερα από τα μισά κτίρια στη βόρεια Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το 45% του οικιστικού αποθέματος και το 51% των εκπαιδευτικών δομών στον θύλακα, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ίδια μοίρα βρέθηκε και το 45% των έργων του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) στη Γάζα.

Περιλαμβάνουν κέντρα υγείας, ηλιακούς σταθμούς, μονάδες αφαλάτωσης και κέντρα στήριξης μικρών επιχειρήσεων και γυναικών.

Μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες πολέμου, -τονίζουν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών- οι Ισραηλινοί προκάλεσαν τέτοια κλίμακα καταστροφής, όσα τέσσερα χρόνια σύγκρουσης στη Συρία.

Ανθρωπιστική καταστροφή εν μέσω ερειπίων

«Όχι, δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» απάντησε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη, στο CNN, εάν η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει στη μακρά καριέρα του στα Ηνωμένα Έθνη.

«Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το μέλλον του στη Γάζα», είπε.

Στο φόντο «μιας δολοφονίας αμάχων που είναι απαράμιλλη και πρωτοφανής», όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκτυλίσσεται μια εφιαλτική ανθρωπιστική κρίση.

Πλήττει και τα περίπου 2,2 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, που προ του πολέμου ήταν ήδη μια από τις φτωχότερες και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο.

Σήμερα, περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Στο νότιο τμήμα του θύλακα, που επίσης βομβαρδίζεται, η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει.

Ο τοπικός πληθυσμός έχει πια διπλασιαστεί, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Μόλις λίγο παραπάνω από το ήμισυ των εκτοπισμένων έχουν καταφέρει να βρουν καταφύγιο στις πλέον υπερκορεσμένες εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Πολλοί ζουν σε αυτοσχέδιες τεντουπόλεις, που τώρα πλημμυρίζουν από τα νερά της βροχής.

Τα τρόφιμα, το καθαρό πόσιμο νερό και τα φάρμακα παραμένουν λιγοστά, παρά τη σχετική αύξηση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ζωτικής σημασίας υποδομές -από νοσοκομεία έως μονάδες αφαλάτωσης- σταμάτησαν να λειτουργούν, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Ο τελευταίος σε λειτουργία μύλος για την παραγωγή αλευριού καταστράφηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι φόβοι εντείνονται για οξεία επισιτιστική κρίση, σε μια περιοχή όπου το 80% βασιζόταν στη διεθνή βοήθεια πολύ πριν ξεσπάσει ο νέος πόλεμος, μετά την επίθεση-σοκ της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Τώρα υπολογίζεται ότι ένα τρομακτικό 96% των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας αντιμετωπίζει πρωτοφανή στέρηση όλων των βασικών υπηρεσιών και έχει βυθιστεί σε πολυδιάστατη φτώχεια.

To «στοίχημα» της ανοικοδόμησης

Ότι κι εάν μείνει τελικά όρθιο από αυτόν τον πόλεμο, όποτε αυτός τελειώσει, θα αποτελέσει το σκηνικό μιας νέας σκληρής μάχης επιβίωσης για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Έχοντας βιώσει σχεδόν δύο δεκαετίες αποκλεισμού -πρωτίστως από το Ισραήλ και δευτερευόντως από την Αίγυπτο, στο νότο- τους περιμένει ένα αβέβαιο μέλλον, σε έναν κατεστραμμένο θύλακα.

Για την ανοικοδόμησή του θα απαιτηθούν κρουνοί χρημάτων, πολύ περισσότερων από το ένα δισεκατομμύριο δολάρια που δαπανήθηκαν μετά τον 11ημερο πόλεμο του 2001.

Ο σημερινός ήδη μετρά 46 ημέρες.

Οι δε επιπτώσεις προβλέπονται ευρύτερες, πέρα από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

«Σχεδόν 20 χρόνια αναπτυξιακής προόδου θα μπορούσαν να εξαλειφθούν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εάν η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχιστεί για δεύτερο ολόκληρο μήνα», ανέφερε προ ημερών έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Δυτική Ασία (ESCWA).

Όμως «ακόμη και πριν από τον πόλεμο, τα πλούσια κράτη του Κόλπου είχαν βαρεθεί τη διπλωματία του βιβλιαρίου επιταγών», γράφει χαρακτηριστικά ο Economist.

«Έχουν ήδη ξαναχτίσει τη Γάζα αρκετές φορές στο παρελθόν», δήλωσε ανωνύμως Δυτικός διπλωμάτης στην περιοχή.

Αυτή τη φορά, επεσήμανε, αν η ανοικοδόμηση «δεν είναι μέρος μιας σοβαρής ειρηνευτικής διαδικασίας, δεν θα πληρώσουν».

Η Ρόλα Ντάστι, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας και Εκτελεστική Γραμματέας της ESCWA, το έθεσε σε ευρύτερο πλαίσιο, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για ειρηνική, συνολική επίλυση της κρίσης.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι, χωρίς βιώσιμη ειρήνη, όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη σύγκρουση όχι μόνο θα υποστούν περισσότερες απώλειες ζωών στο μέλλον», προειδοποίησε, «αλλά θα τεθούν επίσης σε κίνδυνο οι προοπτικές τους για βιώσιμη ανάπτυξη».

Πολλώ μάλλον όταν πολλοί βλέπουν τη Λωρίδα της Γάζας -μια παράκτια περιοχή στη Μεσόγειο, με νεαρό πληθυσμό- ως «κομμάτι» ενός νέου, ευρύτερου γεωπολιτικού και ενεργειακού «παζλ».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα