Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί έργα ύψους 743 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ.

Μεταξύ των έργων που έχουν δημοπρατηθεί ή δημοπρατούνται αυτές τις ημέρες είναι η προμήθεια 25 αμφίβιων μονοκινητήριων αεροσκαφών και 4 δικινητήριων, 2 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, πυροσβεστικών οχημάτων, μετεωρολογικών σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών, μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου για πρόληψη και άμεση επέμβαση στις φυσικές καταστροφές, συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, drones για εναέρια επιτήρηση κ.ά.

Όπλο η τεχνολογία

«Ο σκοπός είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελός μας. Η τεχνολογία μάς δίνει παραπάνω στοιχεία, άρα και τη δυνατότητα να έχουμε πιο έγκαιρη και ακριβή πρόγνωση για να προστατεύουμε τον κόσμο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πυρκαγιές να φτάνουμε πιο γρήγορα και να τις προλαβαίνουμε στην έναρξή τους, σε ό,τι έχει να κάνει με τα πλημμυρικά φαινόμενα, ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς, ώστε να ξέρουμε καλύτερα τι πρόκειται να έρθει. Όλα αυτά θα υλοποιηθούν στα επόμενα δύο χρόνια, τόσος χρόνος απαιτείται για τους διαγωνισμούς. Το “όπλο” μας για φέτος το καλοκαίρι είναι η πρόληψη, η συνεργασία όλων, η καλύτερη οργάνωση και εμπροσθοβαρώς η αντιμετώπιση των κινδύνων πριν αυτοί έρθουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Αναφορικά με τους ΟΤΑ που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε καθαρισμούς των ρεμάτων της Αττικής, παρά το γεγονός ότι έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Το επόμενο βήμα θα είναι να πάω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ελέγξει, να υπάρχει μία προκαταρκτική και να ελεγχθούν όλοι αυτοί οι οποίοι είτε τώρα το χειμώνα με τα αντιπλημμυρικά έργα ή λίγο αργότερα με τα χιόνια ή το καλοκαίρι με τις αντιπυρικές ζώνες, δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα δήμων και δημάρχων όπως, στη Γλυφάδα, στη Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, στο Ελληνικό, στο Γαλάτσι κι άλλοι δήμαρχοι που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά ωστόσο προσέθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι αδιαφορούν. «Αυτοί οι οποίοι αδιαφορούν βάζουν σε κίνδυνο τους δημότες, άρα τους πολίτες», επισήμανε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
ΤΕΡΝΑ: Με χρηματοδότηση 1 εκατ. τα αντιδιαβρωτικά έργα στις καμμένες εκτάσεις της Μάνδρας
Green |

Με χρηματοδότηση 1 εκατ. από ΤΕΡΝΑ τα αντιδιαβρωτικά έργα στις καμμένες εκτάσεις της Μάνδρας

Ο σκοπός της κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων είναι η συγκράτηση του εδάφους, η μείωση της ταχύτητας ροής των υδάτων, η αύξηση της διήθησης και η διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων