Με τη συμμετοχή κρατικών φορέων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων χειροτεχνίας, ανεξάρτητων χειροτεχνών/ισσών και πολιτιστικών ιδρυμάτων και οργανισμών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Απριλίου η πρώτη δράση διάχυσης και αναπτυξιακής συνεργασίας που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας – Συντονιστής Φορέας του έργου “EcoFashionEU – Promoting the sustainability of small and medium textile and fashion manufacturers”.

To έργο EcoFashionEU φιλοδοξεί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και του έτοιμου ενδύματος και μόδας, ώστε να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές στην παραγωγική, διαχειριστική και διοικητική τους λειτουργία, με στόχο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς γίγνεσθαι.

Κλωστοϋφαντουρία – ένδυση: Αύξηση κόστους παραγωγής, μειωμένη ζήτηση

Στην εκδήλωση, συμμετείχε εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, η κα Αικατερίνη Τριβέλη, η Πρόεδρος και Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, κα Αγγελική Γιαννακίδου, η δημοσιογράφος και ιδρύτρια του οργανισμού Branding Heritage, κα Κατερίνα Φρέντζου, και η ερευνήτρια του ΕΜΠ και του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Αγγελική Δεμερτζή. Από τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χειροτεχνίας, συμμετείχε η κα Χρύσα Γεωργίου εκ μέρους του «Υφαίνειν», ενός διαδραστικού εκθεσιακού χώρου υφαντικής τέχνης στην Αθήνα, η κα Έλενα Λαναρά εκ μέρους του FibraFibra, ενός εργαστηρίου και καταστήματος χειροτεχνίας και υφαντικής στην Αθήνα, και τέλος η ανεξάρτητη υφάντρα και σχεδιάστρια, κα Ελισάβετ Ροδοπούλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε καταγραφή των αναγκών του/ης σύγχρονου/ης χειροτέχνη/ισσας, συζητήθηκε η υφαντική χειροτεχνία ως η κατεξοχήν βιώσιμη πρακτική στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, σκιαγραφήθηκαν τα πολιτισμικά, ιστορικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της υφαντικής χειροτεχνίας στην Ελλάδα, εντοπίστηκαν οι προκλήσεις του/της σύγχρονου/ης χειροτέχνη/σσας και αναζητήθηκαν πιθανές λύσεις. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη σύναψης μελλοντικών συνεργασιών και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διαφορετικών φορέων που εμπλέκονται στο κλάδο της χειροτεχνίας υφάσματος.

Το έργο, “EcoFashionEU – Promoting the sustainability of small and medium textile and fashion manufacturers” συνολικού προϋπολογισμού 109.374,33 €, και διάρκειας 18 μηνών, είναι μία από τις μόλις 5 πιλοτικές δράσεις που εγκρίθηκαν από την EISMEA, στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Sustainability Partnerships of SMEs adopting more sustainable practices” του Single Market Programme (SMP COSME).

Οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί

Οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του έργου, είναι οι ακόλουθες:

-Η καταγραφή των τρεχουσών συνθηκών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ της μόδας στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών,

-Η αποτύπωση υφιστάμενων καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

-Η διοργάνωση workshops με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων και οργανώσεων, για τη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής,

-Η κατάρτιση οδηγού προτάσεων πολιτικής, ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού για ΜμΕ & φορείς,

-Η υποστήριξη των ΜμΕ του κλάδου στην υιοθέτηση βιώσιμων και καινοτόμων πρακτικών,

-Η υλοποίηση δράσεων διάχυσης και προβολής των αποτελεσμάτων του έργου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Η εκπαίδευση ΜμΕ της μόδας στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

Στο έργο συμμετέχουν:

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας – Συντονιστής Φορέας
Η CSR Hellas – Ελληνικό Δίκτυο Για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
και οι Επιχειρήσεις: Pepper Vally – Σπύρος Φράγκος & ΣΙΑ ΕΕ, Christiana Vardakou, AΘΗΝΑΙΑ – Μ. Καραμιχάλης ΑΕΒΕ, A Place to Dress Strangers – Μαργαρίτα Γάλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις