Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει άμεσα τα επιτόκια ή τουλάχιστον όσο γρήγορα πιστεύουν οι επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού στα ίδια επίπεδα κατά τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Δεκεμβρίου και αναμένεται ότι θα κρατήσουν τα επιτόκια σταθερά μέχρι και τον Ιούνιο, όταν θα κάνουν την πρώτη μείωση κατά τρεις μονάδες το 2024. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα η εκτίμηση των επενδυτών «έδειχνε» τον Σεπτέμβριο ως τον μήνα που θα εκκινούσε η αντίστροφη μέτρηση για τα επιτόκια από την ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Το μεγάλο δίλημμα της Λαγκάρντ με τα επιτόκια

Το νέο χρονοδιάγραμμα εξακολουθεί να είναι αργότερα από ό,τι υπολογίζουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αφού ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν – μια υποχώρηση που το «γεράκι» της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη».

Οι επενδυτές βλέπουν μια μείωση σχεδόν 150 μονάδων βάσης το επόμενο έτος, ξεκινώντας από τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μειώσεις μόνο τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, μετά τον Ιούνιο.

Xωρίς… δεσμεύσεις

Η αλλαγή στα στοιχήματα της αγοράς αφήνει την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους συναδέλφους της αντιμέτωπους με μια προσπάθεια εξισορρόπησης των αντικρουόμενων μηνυμάτων προς τις αγορές. Με την Ευρώπη να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, πιθανότατα θα αποφύγουν τις σταθερές δεσμεύσεις για το πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια το επόμενο διάστημα.

«Η ΕΚΤ πιθανότατα θα θελήσει να απωθήσει, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, την πρόσφατη στροφή της αγοράς, καθώς κινδυνεύει να χαλαρώσει μέρος της σύσφιξης της πολιτικής της», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC Φάμπιο Μπαλμπόνι. «Αλλά φαίνεται απίθανο να θέλει να καταφύγει σε αυστηρές μελλοντικές οδηγίες για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων».

Οι πολέμιοι της χαλάρωσης

Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν ήδη προβάλει αντίσταση στη συζήτηση για χαλάρωση. Λίγα 24ώρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, χαρακτήρισε «επιστημονική φαντασία» τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων ενός του πρώτου τριμήνου του 2024. Ο ομόλογός του, Λετονός Μάρτινς Κάζακς, στο ίδιο μήκος κύματος, είπε ότι δεν απαιτείται τέτοια κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2024 υπό τις υπάρχουσες οικονομικές προοπτικές.

Ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης, δήλωσε σχετικά ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο [της ΕΚΤ] πιθανότατα θα συζητήσει μια αλλαγή του χρόνου για τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας, γνωστού και ως PEPP, τις απότομες αλλαγές στην τιμολόγηση της αγοράς για τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ και τις νέες προβλέψεις των οικονομολόγων του προσωπικού».

Ωστόσο, αυτές οι παραδοχές πρόκειται να επικαιροποιηθούν όταν η ΕΚΤ παρουσιάσει νέες προβλέψεις παράλληλα με την απόφασή της για τα επιτόκια. Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα μειωθούν για φέτος και το επόμενο έτος και θα παραμείνουν αμετάβλητες για το 2025. Το 2026 —που εμφανίζεται για πρώτη φορά στις προβλέψεις— παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή που καλύπτουν τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

«Η τεράστια υποχώρηση του πληθωρισμού (…) θα αναγκάσει το Διοικητικό Συμβούλιο να αναγνωρίσει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Όλιβερ Ρακάου, οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Ο οικονομολόγος της Nomura, Αντρέι Σζεπάνιακ, αναμένει ότι το νέο outlook θα δείξει μετριασμό του πληθωρισμού κάτω από το 2% νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος, πράγμα που σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι «δεν μπορούν να είναι πολύ επιθετικοί» και ότι «θα πρέπει να κλίνουν αρκετά σταθερά έναντι των εκτιμήσεων της αγοράς για περικοπές ήδη από τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο».

Οι ερωτηθέντες φαίνονται πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα πάρει απόφαση για το σωστό χρονοδιάγραμμα, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει πως δε θα μειώσει το κόστος δανεισμού άμεσα, αλλά ούτε και πολύ αργά.

Λαγκάρντ και PEPP

Η Λαγκάρντ έχει αναγνωρίσει ότι η ΕΚΤ μπορεί να επανεξετάσει τις οδηγίες της για το PEPP, το οποίο προβλέπει την επανεπένδυση τίτλων έως το τέλος του 2024. Μια πρόωρη έναρξη μειώσεων των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα, καθώς τα δύο μέτρα κινδυνεύουν να στείλουν αντικρουόμενα μηνύματα στους επενδυτές.

«Παρόλο που η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων, η πιθανή επόμενη κίνησή της μπορεί να την οδηγήσει στην ημερομηνία από την οποία το PEPP αρχίζει να κλείνει, επομένως, τεχνικά, η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε κατάσταση αυστηροποίησης της πολιτικής της όσον αφορά την επίσημη επικοινωνία», δήλωσε ο Ντένις Σεν, ανώτερος διευθυντής στην Scope Ratings.

«Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση στις αγορές ως προς το αν θα έχουμε σύσφιγξη ή χαλάρωση, η ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα επικοινωνιακά της μηνύματα δεν θα πρέπει να προβλέπουν βραχυπρόθεσμα μειώσεις επιτοκίων», κατέληξε το στέλεχος του οίκου αξιολόγησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ