«Η απόφαση του ECOFIN για τη θετική αξιολόγηση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελεί μια δικαίωση και μια θετική πρόκληση για τη χώρα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, με αφορμή τη συνεδρίαση του ECOFIN.

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια ανάλογων αξιολογήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ουσιαστικά αναγνωρίζει και θεσμικά, σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, τη συστηματική και αποτελεσματική δουλειά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο τη διασφάλιση και την επιτάχυνση της βέλτιστης αναπτυξιακής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και δη αυτών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οικονομία: Τρεις θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα από Eurogroup και ECOFIN

«Παράλληλα με τις θετικές αξιολογήσεις των αιτημάτων πληρωμών που κατέθεσε η Ελλάδα, νωρίτερα και από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, 36 δισ. ευρώ είναι πλέον διαθέσιμα για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων, η περαιτέρω διαμόρφωση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, η ανάπτυξη με πολιτική, περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, η ατομική ευημερία μέσα από την περαιτέρω αύξηση καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους» τόνισε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας «Συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε».

Οι τρεις καλές ειδήσεις

Τρεις σημαντικές ειδήσεις προκύπτουν από τη συνδιάσκεψη του Eurogroup και του ECOFIN στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών: εύσημα του Eurogroup για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2024, έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Και, όπως φαίνεται, εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/12, εγκρίθηκαν τα Σχέδια Προϋπολογισμού των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2024, με την Ελλάδα να αποτελεί μια από τις 7 χώρες των οποίων ο Προϋπολογισμός κρίθηκε ως πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της Ευρωζώνης. Επιπλέον, συνεχίστηκε η συζήτηση για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο οποίος στην παρέμβασή του έκανε ειδική αναφορά στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας της Ελλάδα ως «υπόδειγμα» και «διεθνώς καλή πρακτική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία