Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, με οδηγό εκείνη του Χονγκ Κονγκ, ενώ σημαντικές στηρίξεις έδωσαν και τα νέα στοιχεία από την οικονομία της Κίνας, ειδικά της βιομηχανικής παραγωγής, τα οποία έδειξαν τη μεγαλύτερη επέκταση της παραγωγής από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ οδήγησε σε κέρδη στην Ασία και σημείωσε άνοδο 2%, αλλά ο δείκτης CSI 300 έκλεισε με πτώση 0,27%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,88% για να κλείσει στις 7.442,7 μονάδες και σε νέο υψηλό τεσσάρων μηνών.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας ανέκαμψε επίσης από τις απώλειες της Πέμπτης, κλείνοντας με άνοδο 0,87% στις 32.970,55 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε κατά 0,47% υψηλότερα και τερμάτισε στις 2.332,28 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 2.563,56 μονάδες, αλλά ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 0,27% για να κλείσει στις 838,31 μονάδες. Ο Kospi βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Στα μάκρο της ημέρας, η Κίνα ανέφερε ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, αλλά η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν κατώτερη των προσδοκιών – ένα σημάδι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εξακολουθεί να βιώνει μια αποσπασματική ανάκαμψη.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,6% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες για 5,6% σε δημοσκόπηση του Reuters και ακολουθεί άνοδο 4,6% τον Οκτώβριο.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 12,5% μετά από μια χαμηλή βάση το 2022. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 7,6% τον Οκτώβριο.

Οι επενδύσεις παγίων σε αστικές περιοχές αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 2,9% τους πρώτους 11 μήνες του έτους, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αύξηση 3%. Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις της Κίνας παρέμεινε στο 5% τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο για έβδομο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στο 47,7 τον Δεκέμβριο από 48,3 τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας την ταχύτερη επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών της μεταποίησης εδώ και δέκα μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ασία