Τίτλοι τέλους για τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Folli Follie πέφτουν στις 29 Δεκεμβρίου και ενώ έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που αποκαλύφθηκε η σοβαρή αυτή υπόθεση, η εξέλιξη και η διάρκεια της ποινικής διαδικασίας αντανακλούν την παθογένεια του δικαστικού μας συστήματος, δηλαδή την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, όπου παρά τις επανειλημμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών τα αποτελέσματα στην πράξη παραμένουν «φτωχά».

Το αποτέλεσμα είναι μετά την παρέλευση τόσων ετών να μην έχει καν ολοκληρωθεί η δίκη σε πρώτο βαθμό, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους κατηγορουμένους που αναμένουν ως «πρωταγωνιστές» της ιστορίας την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης, για τους επενδυτές που έχουν πληγεί και όσους έχουν στραφεί εις βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αλλά και για την εικόνα της ίδιας της χώρας καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικής σοβαρότητας υπόθεση για την εσωτερική έννομη τάξη, που έχει και διεθνή αρνητικό αντίκτυπο.

Ένα εξάμηνο θα αντέξει η Folli Follie εάν δεν αποδεσμευθεί η περιουσία

Στον αέρα

Η πολύκροτη δίκη την πρώτη φορά που προσδιορίστηκε… τινάχτηκε στον αέρα, μετά αρκετούς μήνες και αφού είχαν γίνει 22 συνεδριάσεις, λόγω της παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων από τις πρωτόδικες δίκες οι οποίες αφορούν εγκληματικές οργανώσεις, που είναι ένα από τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της Folli Follie.

Επί της ουσίας, όπως προέκυπτε και από το αναλυτικό σκεπτικό που είχαν ανακοινώσει οι δικαστές, προχώρησαν στην αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για παραγραφή σε επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου, ενώ εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» κατά της πολιτείας και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Μετά τον επαναπροσδιορισμό της δίκης, η ουσιαστική διερεύνησή της ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου από διαφορετική σύνθεση. Κατά γενική ομολογία, αυτή τη φορά προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς για τα δεδομένα της Δικαιοσύνης, με την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις να καθιστά σαφές προς όλες τις πλευρές ότι η υπόθεση θα πρέπει να εκκαθαριστεί ποινικά και χωρίς καμία έκπτωση στην ουσιαστική της διερεύνηση για να σταματήσει να… σέρνεται. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπόθεσης έδωσε τότε σχετική άδεια για να προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η αποχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Επανεκκίνηση

Τους μήνες που μεσολάβησαν διεξήχθησαν πολλές προγραμματισμένες συνεδριάσεις, αφού εγκαίρως αναζητήθηκαν και βρέθηκαν διαθέσιμες αίθουσες και ημερομηνίες στις οποίες να μην έχουν άλλες υπηρεσίες οι δικαστές, ενώ και οι δικηγόροι ανταποκρίθηκαν στα λεγόμενα της προέδρου που είχε ζητήσει να προτάσσουν αυτή την υπόθεση και μετά να γίνεται η εκ μέρους τους διαχείριση των άλλων υποχρεώσεών τους.

Ωστόσο, η δίκη έχει και πάλι «παγώσει» λόγω της αποχής των δικηγόρων για τον φορολογικό νόμο, τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον δικαστικό χάρτη. Η διαδικασία, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω των ρυθμών που είχαν ακολουθηθεί τους προηγούμενους μήνες, όπως όλα δείχνουν, θα επανεκκινήσει στις 10 Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις νομικών, μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του νέου χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση. Οσο για το τέλος της διαδικαστικής διαδρομής αυτής της σοβαρής υπόθεσης, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις