Σε ένα τοπίο οικονομικής επιβράδυνσης κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων βρίσκεται αντιμέτωπο με αλλεπάλληλες αυξήσεις στα λειτουργικά του κόστη, με τα στραγγαλιστικά πολλές φορές επιτόκια και με τα μειωμένα έσοδα λόγω της ακρίβειας που συμπιέζει την κατανάλωση, ορισμένοι κλάδοι αποδεικνύονται πιο ανθεκτικοί από άλλους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δίνουν  και αυξήσεις στους εργαζόμενους τους.

Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, και μάλιστα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται η δυσκολότερη για την αγορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, όπως επισημαίνουν οι FT.

Αμοιβές στελεχών: Οι μέτοχοι αυξάνουν την πίεση σε αμερικανικές εταιρείες

Οι απολαβές

Οι αμοιβές των εργαζομένων στα ιδιωτικά επενδυτικά funds αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 6%, σύμφωνα με ετήσια έρευνα της Heidrick & Struggles.

Οι συνεργάτες, το κατώτερο επίπεδο των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις αμοιβές, 12% κατά μέσο όρο στα 109.000 ευρώ σε ετήσια βάση,  στο πλαίσιο της προσπάθειας των εταιρειών του κλάδου να δελεάσουν νέα ταλέντα. Η βασική αμοιβή για τους συνεργάτες αυξήθηκε από 307.000 ευρώ σε περισσότερα από 325.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι εταιρείες εξαγορών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη έδωσαν μεγαλύτερες αμοιβές ακόμη και όταν τα υψηλότερα επιτόκια επιβράδυναν την ανάπτυξη του κλάδου.

Η ύφεση στις συναλλαγές και το ενδιαφέρον για αρχικές δημόσιες προσφορές ήταν άτονο έκανε τους ομίλους εξαγοράς να αντιμετωπίζουν το χειρότερο έτος της τελευταίας δεκαετίας για την πώληση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου τους.

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η πώληση των επενδύσεών τους τούς απέφερε 584 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του PitchBook, πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022.

Πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Blackstone, Apollo Global Management και Carlyle Group, χρειάστηκε να μειώσουν τους στόχους για τα κύρια κεφάλαια εξαγοράς τους φέτος.

Ωστόσο, η αύξηση των μισθών υποδεικνύει πόσο επικερδές μπορεί να είναι το επιχειρηματικό μοντέλο του κλειδώματος των μετρητών των επενδυτών για τουλάχιστον μια δεκαετία, κερδίζοντας χρήματα από τις αμοιβές διαχείρισης, ακόμη και αν η απόδοση είναι μέτρια. Τα στελέχη ιδιωτικών μετοχών συνήθως αμείβονται με το 1%-2% των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται καθώς και το 20% των κερδών από επιτυχημένες συμφωνίες.

«Η αποζημίωση ιδιωτικών κεφαλαίων προέρχεται κυρίως από το P&L της εταιρείας — το οποίο βασίζεται στην αμοιβή διαχείρισης του αμοιβαίου κεφαλαίου, και αυτό είναι κλειδωμένο για όλη τη διάρκεια ζωής του αμοιβαίου κεφαλαίου», δήλωσε ο Tom Thackeray, συνεργάτης της Heidrick & Struggles.

Οι ανώτεροι διαπραγματευτές στους μεγαλύτερους ομίλους εξαγορών – αυτοί που διαχειρίζονται μεμονωμένα κεφάλαια άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ – προβλέπεται ότι θα κερδίσουν τελικά σημαντικά ποσά μέσω του μεταφερόμενου τόκου ή του μέρους των κερδών που αποκομίζουν από επιτυχημένες συμφωνίες.

Η έκθεση εκτιμά ότι τα στελέχη τέτοιων εταιρειών έχουν πάνω από 32 εκατ. ευρώ μεταφερόμενους τόκους από όλα τα κεφάλαια που διαχειρίζονται, υποθέτοντας ότι τα κεφάλαια παράγουν τελικά αποδόσεις που είναι τυπικές για τον κλάδο.

Ωστόσο, αυτό το ποσό μπορεί να μειωθεί εάν οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους έχουν κακή απόδοση ή οι όμιλοι εξαγοράς δυσκολεύονται να τις πουλήσουν.

Ωστόσο, αν και τα στελέχη ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων είναι από τα καλύτερα αμειβόμενα στον χρηματοοικονομικό τομέα, οι γυναίκες σε ανώτερους ρόλους κερδίζουν σημαντικά λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Πόσο προσοδοφόρα μπορεί να είναι τα ιδιωτικά κεφάλαια

Το 2023, οι γυναίκες που είχαν ρόλο διευθύνοντος συνεργάτη, είχαν απολαβές 377.000 ευρώ σε μισθό και μπόνους συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση. Οι άνδρες στην ίδια θέση είχαν σχεδόν το διπλάσιο κέρδος, 631.000 ευρώ.

Μεταξύ των νεότερων, οι γυναίκες κέρδισαν περισσότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ας σημειωθεί, ακόμη, ότι το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερους επενδυτικούς ρόλους σε εταιρείες με περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ανέρχεται σε μόλις 11%, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου που δημοσιεύτηκε από το Level20 και τον βιομηχανικό όμιλο British Private Equity and Venture Capital Association.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής