«Τέλος εποχής» για την ιστορική ιαπωνική εταιρεία Τοshiba η οποία από την Τετάρτη θα βρεθεί «εκτός ταμπλό» του χρηματιστηρίου του Τόκιο, μετά από 74 συνεχή έτη παρουσίας της. Προηγήθηκε μια δεκαετία αναταραχής και σκανδάλων που κατέστρεψαν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας και οδήγησε σε μια εξαγορά και ένα αβέβαιο μέλλον.

Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων εξαγοράστηκε από μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Japan Industrial Partners (JIP), η οποία περιλαμβάνει επίσης την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Orix, την εταιρεία κοινής ωφέλειας Chubu Electric Power και την εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών Rohm.

Είδη πολυτελείας: Πώς οι Κινέζοι σώζουν την ιαπωνική αγορά

Η εξαγορά των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει την Toshiba σε ιαπωνικά χέρια μετά από έναν έντονο ανταγωνισμό με ξένους επενδυτές, που παρέλυσε τον κατασκευαστή μπαταριών, ημιαγωγών, καθώς και πυρηνικού και αμυντικού εξοπλισμού.

Αν και δεν είναι σαφές τι μορφή θα πάρει τελικά η Toshiba υπό τους νέους ιδιοκτήτες της, ο διευθύνων σύμβουλος Taro Shimada, ο οποίος παραμένει στη θέση του μετά την εξαγορά, αναμένεται να επικεντρωθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες υψηλού περιθωρίου κέρδους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Toshiba, Taro Shimada

Η υποστήριξη της JIP προς τoν CEO Shimada είχε εκτροχιάσει το προηγούμενο σχέδιό της να συνεργαστεί με ένα κρατικό ταμείο. Ορισμένοι γνώστες του κλάδου λένε ότι η διάσπαση της Toshiba μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

«Οι δυσκολίες της Toshiba προκλήθηκαν τελικά από έναν συνδυασμό κακών στρατηγικών αποφάσεων και κακής τύχης», δήλωσε ο Damian Thong, επικεφαλής έρευνας στη Macquarie Capital Securities.

«Ελπίζω ότι μέσω των εκποιήσεων, τα περιουσιακά στοιχεία και το ανθρώπινο ταλέντο της Toshiba να καταφέρουν να βρουν το νέο σπίτι τους όπου θα μπορούν να απελευθερωθούν πλήρως οι δυνατότητές τους».

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του όλου εγχειρήματος. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 106.000 άτομα και ορισμένες από τις δραστηριότητές της θεωρούνται κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια.

Τα σενάρια για τον μέλλον της Toshiba

Τέσσερα στελέχη της JIP θα συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς και ένα από τους επενδυτές Orix και Chubu Electric. Στη νέα διοικητική ομάδα θα ενταχθεί ένας ανώτερος σύμβουλος από τον βασικό δανειστή της Toshiba, την Sumitomo Mitsui Financial Group.

Η Toshiba έχει ήδη αρχίσει να κινείται, συνεργαζόμενη με τον επενδυτή της Rohm προκειμένου να επενδύσει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκαταστάσεις παραγωγής για την από κοινού παραγωγή ισχυρών ημιαγωγών.

Η εταιρεία πρέπει να ξεφύγει από τις δραστηριότητες με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους και να αναπτύξει ισχυρότερες εμπορικές στρατηγικές για ορισμένες από τις προηγμένες τεχνολογίες της, δήλωσε η Ulrike Schaede, καθηγήτρια Ιαπωνικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή