Τα χρωματιστά τιμολόγια

Λίγες ώρες απομένουν για να λυθεί το μυστήριο με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος.

Αναμφίβολα, για το 2023 αν μπορούσαμε να αναδείξουμε την κορυφαία ερώτηση ή απορία των Ελλήνων καταναλωτών θα ήταν αυτή για τα νέα τιμολόγια ρεύματος. Και την πυροδότησε η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε και αφορούν στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ρεύματος με βάση το ρυθμό μεταβολής των χρεώσεων και τον τρόπο διαμόρφωση τους, μπέρδεψε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Και ίσως η χρωματική σήμανση τους «μπλε», «πράσινο», «κίτρινο» και «πορτοκαλί» να έκανε πιο δυσνόητες τις αλλαγές, αλλά την 1η Ιανουαρίου του 2024 το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει.

Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης

Λίγο λοιπόν, πριν αποχαιρετήσουμε το 2023, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης φρόντισε να στείλει ένα αισιόδοξο νέο αλλά και μία συμβουλή προς τους καταναλωτές.

Χθες με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ανήγγειλε χαμηλή (;) τιμή για το «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος. Όπως είπε θα είναι κάτω από τα 0,14 ευρώ/kWh. Στο σημείο αυτό να σημειώσω πως αν ισχύσει μία τέτοια πρόβλεψη θα είναι πάνω κάτω στην τιμή του ρεύματος για τον Δεκέμβριο, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την τελευταία επιδότηση του ελληνικού δημοσίου. Χωρίς την ενίσχυση, το νέο πράσινο τιμολόγιο έρχεται φθηνότερα κατά περίπου 17%.

Όχι κι άσχημα, αλλά σίγουρα όχι στις τιμές που έτρεχαν στην αγορά πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτές θα κάνουμε πολύ καιρό να τις ξαναδούμε και αν θα τις δούμε ποτέ ξανά…

Το τελευταίο deal (;) για το 2023

Όπως σας είχα γράψει το 2023 κοντεύει να φύγει αλλά τα deals στην Ελλάδα συνεχίζονται.

Και πράγματι χθες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση ενός deal αυτού της πώλησης της ελληνικής Enel, για την ακρίβεια του 50%, στο αυστραλιανό fund Macquarie.

Η αλήθεια είναι πως αυτήν την συμφωνία την είχαμε ξεχάσει μιας και η μητρική Enel και ο νέος επενδυτής έδωσαν τα χέρια από τον Ιούλιο.

Θεωρώ πως αυτό ήταν και το τελευταίο επιχειρηματικό deal του 2023. Είναι και το Σαββατοκύριακο βέβαια στη μέση…

Η Macquarie

Το αυστραλιανό fund μπαίνει λοιπόν και στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.

Να θυμίσω εδώ, πως η Macquarie έχει και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Λίγο παράξενο, βέβαια, να είναι κάποιος και ηλεκτροπαραγωγός και σε δίκτυο διανομής αλλά κάτι θα ξέρουν παραπάνω οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αρχές του ανταγωνισμού που άναψαν το πράσινο φως…

Ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας

Επίσης την ανακοίνωση του deal συνόδευσε με δήλωση και ο CEO της ελληνικής Enel (Enel Green Power Hellas) κ. Αριστοτέλης Χαντάβας.

Η αλήθεια είναι πως κι εκείνον τον είχαμε ξεχάσει… Ευτυχώς που υπάρχουν τα συνέδρια, όπου κι εμφανίζεται και κάνει γνωστά θέματα της στρατηγικής της εταιρείας.

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο κ. Χαντάβας παραμένει στο management της ελληνικής Enel και οπότε θα του ευχηθώ, ακόμη καλύτερες δουλειές και ας μην εμφανίζεται τόσο συχνά στο προσκήνιο…

Υπερταμείο

Να φύγω από την ενέργεια και να περάσω λίγο σε άλλους τομείς της οικονομίας και σε άλλη εταιρεία.

Και για την ακρίβεια στο Υπερταμείο. Όπου εκεί ο CEO κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης και η διοικητική του ομάδα έχουν βαλθεί να εξυγιάνουν και να εκσυγχρονίσουν τις δημόσιες εταιρείες που είναι υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου.

Και απ’ ό,τι φαίνεται και από την πρόσφατη μεταμνημονιακή έκθεση της Ευρ. Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, τα πάει καλά…

Ο κ. Δημητριάδης φαίνεται να δαμάζει… τους αρτιροσκληρωτικούς δημόσιους οργανισμούς και εταιρείες (ΔΕΚΟ), όπως για παράδειγμα τον ΟΟΣΑ και τα ΕΛΤΑ.

Ο ΟΟΣΑ

Η έκθεση της Κομισιόν αναφερόμενη στη δουλειά και την πρόοδο που γίνεται στον ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι έφτασε πια σε break – even. Αναφέρεται στα οικονομικά μεγέθη. Και συστήνει υψηλότερες ταχύτητες στις δράσεις αναδιάρθρωσης και δημιουργίας αξίας.

Τα ΕΛΤΑ

Για την πονεμένη ιστορία των ΕΛΤΑ, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών υπογραμμίζουν την εφαρμογή του προγράμματος συγχώνευσης των 150 καταστημάτων καθώς και του εξορθολογισμού του δικτύου διανομής. Σημειώνουν δε, την ανάγκη ανάπτυξης της εταιρείας σε νέες δραστηριότητες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories