Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2019 βυθίστηκαν οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων συμμετοχών στις ΗΠΑ το 2023, σύμφωνα με τα σωρευτικά στοιχεία του έτους, τα οποία αποτυπώνουν μια χαοτική, όπως τη χαρακτηρίζει το Bloomberg, χρονιά για τις startups.

Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι επενδυτές έδωσαν χρήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, όχι όμως και σε άλλους κλάδους.

Startups: Η πορεία τους στην Ελλάδα και οι προοπτικές για το 2024 [γράφημα]

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε η ερευνητική εταιρεία PitchBook την Πέμπτη, οι επενδυτές venture capitals επένδυσαν 170,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ το 2023, σε περίπου 15.000 αντίστοιχα deals, ποσό μικρότερο κατά 30% σε σύγκριση με το 2022.

Παγκόσμια μείωση

Τα VC υποχώρησαν επίσης παγκοσμίως πέρυσι. Σε όλον τον κόσμο, οι επενδυτές τοποθέτησαν 345,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, μειωμένα κατά 35% από όσα ξόδεψαν πέρυσι και τη χαμηλότερη δαπάνη από το 2017.

Τα venture capitals είναι ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Τα στοιχήματα από VC βοήθησαν να αναπτυχθούν εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η OpenAI.

Ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνονται και επενδύονται έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στην καινοτομία.

Όμως, οι δαπάνες μειώθηκαν κατακόρυφα μετά την άνθηση της πανδημίας του 2021. «Τα πάντα προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία», δήλωσε ο Kyle Stanford, αναλυτής κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στο PitchBook. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος εξακολουθεί να ξεπερνά τα υψηλά των τελευταίων ετών. Αν και οι επενδύσεις VC συνήθως πραγματοποιούνται σε εταιρείες που έχουν μεγάλη δυναμική και αυξημένες πιθανότητες να γίνουν πολύ μεγάλες, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 54.000 εταιρείες που υποστηρίζονται από venture capitals στις ΗΠΑ.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων για VC μειώθηκε επίσης πέρυσι. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά τα δύο τρίτα από το 2022 και σχεδόν τα μισά παγκοσμίως.

Τα αμερικανικά VC συγκέντρωσαν 66,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και τα αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως άντλησαν 160,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πτώση για το τέταρτο τρίμηνο ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι για το σύνολο του έτους, αντανακλώντας προβλήματα που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022.

Για το τέταρτο τρίμηνο, οι συμφωνίες επιχειρηματικών συμμετοχών στις ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς μειωμένες από 39,8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συμφωνίες επιχειρηματικών συμμετοχών ανήλθαν συνολικά σε 76,6 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, από 94 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Εξαίρεση στον γενικό κανόνα

Εξαίρεση αποτελούν τα VC της Λατινικής Αμερικής, όπου ενώ τα επιχειρηματικά deals μειώθηκαν στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια -μια πτώση περισσότερο από 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος- η συγκέντρωση κεφαλαίων VC αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40% φτάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξιοσημείωτος εισερχόμενος στην περιοχή πέρυσι ήταν η Bicycle Capital, μια εταιρεία που ξεκίνησε από τα πρώην στελέχη της SoftBank Group Corp. Marcelo Claure και Shu Nyatta, η οποία ανακοίνωσε ένα ταμείο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λατινική Αμερική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή