Σε έντονη αναπτυξιακή τροχιά κινήθηκε η ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε (σε όρους όγκου) κατά 5,6% το 2022 έπειτα από αύξηση 8,4% το 2021. Η ανοδική πορεία της εγχώριας οικονομίας συνεχίζεται και το τρέχον έτος (2023), αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό .

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, στον απόηχο πλέον της πανδημίας, κατάφεραν να πετύχουν αξιόλογες επιδόσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και το 2022 σε διεθνές επίπεδο, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της πολεμικής σύρραξης Ρωσίας – Ουκρανίας και της αύξησης του πληθωρισμού. Η δυναμική του ελληνικού εταιρικού τομέα αντανακλάται στα οικονομικά αποτελέσματα που εμφάνισε μία σημαντική “ομάδα” επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη μελέτη

Κέρδη

Η ICAP CRIF αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP CRIF Database αναδεικνύει, στα πλαίσια της έκδοσης αυτής, τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2022. Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.


Η συμμετοχή των 500 επιχειρήσεων της παρούσας κατάταξης στα συνολικά μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022 είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή. Οι επιχειρήσεις αυτές εμφάνισαν σημαντική αύξηση σε βασικά οικονομικά μεγέθη το 2022, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κωνσταντέλλος: Οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP CRIF Νικήτας Κωνσταντέλλος, δήλωσε: “Έντονους ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψε η ελληνική οικονομία την τελευταία διετία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά 5,6% το 2022, μετά από άνοδο 8,4% το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνικός εταιρικός τομέας πέτυχε αξιόλογες επιδόσεις, γεγονός που αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων το 2022, με μια σημαντική “ομάδα” επιχειρήσεων να συγκαταλέγεται στις πλέον κερδοφόρες της χώρας.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του έτους 2022, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας αυξήθηκαν κατά 75,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε €25,1 δισ. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η διεύρυνση των κερδών της Βιομηχανίας με κυριότερο τον κλάδο “Προϊόντα Πετρελαίου και Άνθρακα”. Επιπλέον, αξιόλογη είναι και η ενίσχυση των κερδών του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών με τα υψηλότερα κέρδη να εμφανίζουν οι κλάδοι “Ενέργεια – Νερό” και “Τηλεπικοινωνίες”.

Πέρα από την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες, οι ανατιμήσεις αυτών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων οδήγησαν στην σημαντική διεύρυνση του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων κατά 58,7% το 2022, ο οποίος διαμορφώθηκε σε €156,5 δισ.

Τα συνολικά προ φόρου κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 και διαμορφώθηκαν σε €19,9 δισ. το 2022. Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί ότι τα κέρδη των 500 εταιρειών κάλυψαν περίπου το 90% των κερδών του συνόλου των 20.470 ελληνικών εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς για το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις 500 εταιρείες της φετινής κατάταξης οι 105 διακρίνονται ανελλιπώς ως “Business Leaders in Greece” την τελευταία δεκαετία (2013-2022) και δικαίως μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι “πρωταθλητές” των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023 είναι θετικές καθώς, σύμφωνα με θεσμικούς φορείς, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ εκτιμάται στο 2,3% ενώ για το 2024 προβλέπεται άνοδος με ρυθμό 3%. Επιπλέον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας επικυρώνει την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για εισροή κεφαλαίων και υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών έργων.

Βεβαίως, εξωγενείς κρίσεις και γεωπολιτικές εντάσεις, πρόσφατα και στη Μέση Ανατολή, εξακολουθούν να ελλοχεύουν κινδύνους, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσουν εκ νέου προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και να επηρεάσουν την δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Παρ όλα αυτά, θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα του ελληνικού εταιρικού τομέα θα πρέπει να συνεχίσουν να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, αξιοποιώντας παράλληλα τυχόν ευκαιρίες για την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους. Με την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων και στοχεύοντας πάντα σε υψηλές επιδόσεις, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]