Αμφισβήτηση

Όλα τάχει η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε! Δεν του έφταναν οι «πονοκέφαλοι» που προκαλεί έτσι κι αλλιώς ο … προϋπολογισμός στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, η νομική αμφισβήτηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών του έλειπε. Δηλαδή η αντισυνταγματικότητα του! Όχι πως ο ίδιος είναι άμοιρος ευθυνών. Να εξηγούμαστε! Η δικαστική προσφυγή, πάντως, οσονούπω και θα προκύψει….

Αντισυνταγματικός!

Όπως είναι γνωστό στην εκδήλωση που κάλεσε η συντονιστική επιτροπή των φορέων των ελευθέρων επαγγελματιών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με ειδικότητα του συνταγματολόγου και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – Πα.Σο.Κ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωμοδοτούν πως ο νέος φορολογικός νόμος που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ευθέως αντισυνταγματικός!

Όπως με τους συνταξιούχους…

Θα έχετε παρακολουθήσει ενδεχομένως – όσα … επεισόδια κι αν χάσατε! – τις απανωτές δικαστικές προσφυγές διαφόρων κατηγοριών συνταξιούχων για τον «σφαγιασμό» των συντάξεων που έγινε κυρίως το 20210 – 2012. Οι περισσότερες – αν όχι όλες – προσφυγές έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Και τι συνέβη στη συνέχεια; Το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Εργασίας, νομοθετούσαν τον φορολογικό «σφαγιασμό» τους αυτή τη φορά. Δηλαδή ένας «δικαστικός κλεφτοπόλεμος» ανάμεσα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες και στις εκάστοτε κυβερνήσεις γύρω από τις περικοπές των συντάξεων….

«Ταμείο»

Ετσι λοιπόν φαίνεται τώρα να αλλάζει ο «παρτενέρ» του υπουργείου Οικονομικών. Και την θέση των συνταξιούχων να την παίρνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αλλά αυτό το «ταγκό» έχει – εμφανώς – πολιτικό κόστος. Γνωστό αυτό. Και το «κίνημα της γραβάτας» ο τότε πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας – τη αγαστή συνεργασία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου! – το πλήρωσε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα γίνει … «ταμείο»! Πιθανόν – σε πρώτη φάση – στις ευρωεκλογές. Μετά βλέπουμε….

Αποχή

Να σας θυμίσω πάντως ότι οι δικηγόροι – των ποινικών δικαστηρίων και των υποθέσεων που αφορούν το Δημόσιο και τις τράπεζες – απέχουν από τα δικαστήρια ως τις 19 Ιανουαρίου. Ξεκίνησαν την αποχή τους για τον φορολογικό νόμο και στην πορεία προστέθηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή του ποινικού κώδικα. Αν θα συνεχίσουν και μετά από τις 19 του μήνα θα φανεί….

———————————–

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Ο ΑΔΜΗΕ και ο CEO κ. Μάνος Μανουσάκης έχουν πάρει ζεστά το θέμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόσο των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας όσο κι εκείνων μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Η μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ, βλέπετε, έχει οδηγήσει τη διοίκηση του Διαχειριστή να βρει ηλεκτρικές «λεωφόρους» για την εξαγωγή της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται από τα εγχώρια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Έτσι χθες βρέθηκε στην Κρήτη προκειμένου να επιθεωρήσει το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στο νησί και την Αττική. Το καλώδιο θα ηλεκτριστεί και θα λειτουργήσει το 2025 αυξάνοντας το χώρο για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ της Κρήτης προς την ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια προς τα βόρεια σύνορα.

Η Κρήτη, όμως μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Great Sea Interconnector

Μία άλλη, λοιπόν, ηλεκτρική διασύνδεση με την επωνυμία «Great Sea Interconnector» θα ξεκινάει από την Κρήτη θα φτάνει στην Κύπρο και στη συνέχεια θα καταλήγει στο Ισραήλ.

Ένα τεράστιο project το οποίο οδηγούταν σε ναυάγιο μέχρι που ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε να τρέξει το έργο προχωρόντας στη σύσταση εταιρείας με την προαναφερόμενη επωνυμία και προσελκύοντας ταυτόχρονα και επενδυτές για να συμμετάσχουν μετοχικά.

Επόμενα βήματα

Όπως μαθαίνω το έργο και συγκεκριμένα το τμήμα Κρήτης – Κύπρου τρέχει γρήγορα. Άλλωστε όπως είχε ανακοινώσει και ο ίδιος ο κ. Μανουσάκης «μπαίνει σε φάση κατασκευής».

Πηγή μου, μου είπε πως το αμέσως επόμενο διάστημα συγκροτείται σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο τηυς «Great Sea Interconnector» και αναλαμβάνει και νέος εκτελεστικός διευθυντής.

Επίσης για την υλοποίηση του έργου στην Κύπρο ξεκίνησαν να προσλαμβάνονται και εργαζόμενοι.

Και δεν σταματούν μόνο εδώ οι υψηλές ταχύτητες του ΑΔΜΗΕ… Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν και συζητήσεις για την ομαλή πρόοδο του έργου και με στελέχη της DG Energy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

———————————

Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης

Και μιας και σας ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις λέω να μείνω λίγο σε αυτές.

Και να σας σας γράψω πάλι για καλώδια αλλά για εκείνα που που σχετίζονται με μία επένδυση και συγκεκριμένα στην κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης».

Πρόκειται για το project των εταιρειών ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας – ομίλου Κοπελούζου που περιλαμβάνει την ανέγερση και λειτουργία μονάδας ισχύος 840 MW και θα στοιχίσει 400 εκατ. ευρώ.

Δεν θα σταθώ σε διάφορα σχόλια περί μερικής καθυστέρησης των εργασιών που φτάνουν στα αυτιά μου, γιατί θέλω να το διερευνήσω πρώτα….

Ο δασάρχης

Έμαθα, πως ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη έγινε. Να θυμίσω πως με βάση το χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2025.

Ποιο είναι αυτό το βήμα; Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης άναψε το πράσινο φως ώστε μέσα από δημόσια δασική έκταση 273.077,93 τ.μ να περάσουν οι γραμμές μεταφοράς 400 kV που θα ξεκινούν από το ΚΥΤ ΒΙΠΕ Άβαντα και θα καταλήγουν στο ΚΥΤ Ν. Σάντας.

Μην πάει το μυαλό σας σε παράνομη απόφαση είναι καθόλα νόμιμη και μάλιστα η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» υποχρεώνεται αφενός να αποκαταστήσει όπου επέμβει την όποια δασική βλάστηση με αντίστοιχη φύτευση ή σπορά, ενώ ταυτόχρονα θα καταβάλλει και το ανάλογο αντάλλαγμα χρήσης ύψους άνω των 105.000 ευρώ.

Σημειωτέον, ότι οι εργασίες έχουν λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories