Αποζημιώσεις ύψους 490.000 ευρώ κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες το 2022 για συμβόλαια νομικής προστασίας, έναντι 430.000 ευρώ το 2021, εντός του έτους δηλώθηκαν 7.359 ζημιές για τα για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί την ίδια χρονιά, έναντι 6.371 ζημιών το 2021.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδα, τα οποία προέρχονται από 21 εταιρείες, οι οποίες εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν το 88,1% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων των καλύψεων του κλάδου ασφάλισης Νομικής Προστασίας, εκ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ασφαλιστικές εταιρείες: Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη [γραφήματα]

Επίσης, σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων στις 31/12/2022 ύψους 1,56 εκατ. ευρώ., έναντι 1,9 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Αντίστοιχα είχαν δηλωθεί 6.371 ζημιές το 2021, με ποσό αποζημίωσης 0,43 εκατ. € και απόθεμα εκκρεμών ζημιών ύψους 1,90 εκατ. €.

Οι συντάκτες της ετήσιας έρευνας της ΕΑΕΕ επισημαίνουν ότι οι δηλωθείσες ζημίες των ετών 2021-2022 και το απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων αφορούν στην αρχική εκτίμηση του έτους έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου). Τόσο το πλήθος των ζημιών όσο και το τελικό ποσό της αποζημίωσης των συμβολαίων αυτών θα διαφέρει όταν προστεθεί η μεταγενέστερη πληροφόρηση για τα συμβόλαια του συγκεκριμένου έτους, η οποία δεν είναι διαθέσιμη κατά την σύνταξη της παρούσας αναφοράς, μέχρι την λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του έτους.

1. Τα μεγέθη της ασφάλισης Νομικής Προστασίας

Καταγραφή ασφαλισμένων κινδύνων

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών επί του πρώτου σκέλους του ερωτηματολογίου, εκδόθηκαν 3,62 εκατομμύρια συμβόλαια κατά τη διάρκεια του 2022, έναντι 3,14 εκατ. συμβολαίων το 2021 (αύξηση 15,5%).

Οι καλύψεις της Νομικής Προστασίας χωρίζονται σε Αυτοκινήτων, Οικογενείας, Επιχειρήσεων και Λοιπές. Στον παρακάτω πίνακα, παρουσιάζεται το αποτέλεσμα της έρευνας ως προς το πλήθος συμβολαίων και η αντίστοιχη ποσοστιαία κατανομή ως προς τις καλύψεις.

Κανάλια διανομής

Τα κανάλια διανομής που έχουν οριστεί ως προς την μορφή συνεργασίας τους (ίδιος ορισμός για όλες τις έρευνες της ΕΑΕΕ) αναφέρονται ως εξής: δίκτυα & πράκτορες αποκλειστικής συνεργασίας, πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας, μεσίτες ασφαλίσεων, συνεργασία με τράπεζες (bancassurance), απευθείας πωλήσεις (πωλήσεις μέσω αλληλογραφίας, ασφαλιστικών υπαλλήλων, διαδικτύου, τηλεφωνικών κέντρων), διαμεσολαβητές δευτερεύουσας δραστηριότητας (των οποίων η κύρια δραστηριότητα δεν είναι η διανομή ασφαλιστικών προϊόντων).

Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις ασφαλίσεις νομικής προστασίας ήταν οι πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας (74,7% του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου), ακολουθούμενη από τους μεσίτες ασφαλίσεων (7,9% αντίστοιχα).

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2022 δηλώθηκαν 7.359 ζημιές εντός του 2022. Πληρώθηκαν αποζημιώσεις 0,49 εκατ. € ενώ σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων στις 31/12/2022 ύψους 1,56 εκατ. € . Αντίστοιχα είχαν δηλωθεί 6.371 ζημιές το 2021, με ποσό αποζημίωσης 0,43 εκατ. € και απόθεμα εκκρεμών ζημιών ύψους 1,90 εκατ. €.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλωθείσες ζημίες των ετών 2021-2022 και το απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων αφορούν στην αρχική εκτίμηση του πρώτου έτους (έτους έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου). Τόσο το πλήθος των ζημιών όσο και το τελικό ποσό της αποζημίωσης των συμβολαίων αυτών θα διαφέρει όταν προστεθεί η μεταγενέστερη πληροφόρηση για τα συμβόλαια του συγκεκριμένου έτους, η οποία δεν είναι διαθέσιμη κατά την σύνταξη της παρούσας αναφοράς, μέχρι την λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις