Στις ΗΠΑ είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο: οι ασφαλιστές αποσύρονται ομαδικά από κάποιες περιοχές της χώρας που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις θεομηνίες. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς πολλή φαντασία για να υποθέσει ότι σύντομα η «μόδα» θα επεκταθεί και στην Ευρώπη.

Στην προσφάτως πληγείσα από καταστροφικές πλημμύρες Γαλλία, η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Πρακτόρων (Agéa) προειδοποιεί ότι η απόφαση που έλαβε προ ημερών η κυβέρνηση για αύξηση των ασφαλίστρων που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ασφαλιστική κάλυψη από φυσικές καταστροφές, δεν αρκεί.

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Επεκτείνεται η ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές

Η Agéa, η οποία εκπροσωπεί περίπου 1.500 ασφαλιστικά γραφεία μεγάλων ομίλων όπως της AXA, της Allianz ή της Generali, θεωρεί ότι κινδυνεύει άμεσα η ασφαλισιμότητα ορισμένων περιοχών υψηλού ρίσκου. Και κινδυνεύουν επίσης οι ασφαλιστικοί πράκτορες των περιοχών αυτών.

Γι’ αυτό η Ομοσπονδία προτείνει να γίνει υποχρεωτική η προσφορά ασφάλισης πολλαπλών κινδύνων για τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους «σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, δίχως αποκλεισμούς ζώνης, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική ελευθερία τιμολόγησης στον κλάδο».

«Τσιμπάνε» τα ασφάλιστρα

Ήδη στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, κυρίως στην Καραϊβική, το ποσοστό της ασφαλιστικής κάλυψης των ακινήτων δεν ξεπερνά το 50%, όταν στη μητροπολιτική Γαλλία ανέρχεται σε 96%, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Les Echos». Η Agéa στη Λευκή Βίβλο που δημοσιοποίησε την Τρίτη εκτιμά ότι το φαινόμενο της άρνησης των ομίλων να καλύψουν κινδύνους λόγω της κλιματικής κρίσης θα επεκταθεί και στη μητροπολιτική χώρα, με αποτέλεσμα το ποσοστό των ασφαλισμένων ακινήτων να μειωθεί.

Η Ομοσπονδία σημειώνει δύο ολοένα και πιο διαδεδομένες συμπεριφορές. Πρώτον μια σιωπηρή απόσυρση από ορισμένες περιοχές που οι εταιρείες θεωρούν ότι επηρεάζονται υπερβολικά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η απόσυρση χαρακτηρίζεται «σιωπηρή» επειδή συντελείται μέσω της αύξησης των ασφαλίστρων σε επίπεδα «παράλογα υψηλά που καταλήγουν να είναι απαγορευτικά για τους πελάτες», όπως σημειώνει η Agéa.

«Εάν βρίσκεστε στην άκρη της Αρκασόν θα πληρώσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας τρεις φορές ακριβότερα από όσο θα πληρώνατε σε μη εκτεθειμένες περιοχές», δηλώνει στη «Les Ehcos» ο Γκρεγκουάρ Ντιπόν, γενικός διευθυντής της Agéa. Ο Ντιπόν αναφέρεται στα συμπεράσματα εσωτερικής μελέτης που διενήργησε η Ομοσπονδία με περίπου δεκαπέντε ασφαλιστικούς πράκτορες.

Η Αρκανσόν είναι μια χερσόνησος στη Ζιρόντ της δυτικής Γαλλίας, που βρέχεται από τον Ατλαντικό. Αλλά και στο Πα-Ντε-Καλέ, στα στενά της Μάγχης, που επλήγη από δύο πλημμυρικά επεισόδια σε διάστημα δύο μηνών, παρατηρείται ανάλογη συμπεριφορά των ασφαλιστών. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι πράκτορες στοιχηματίζουν ότι εντός του έτους οι κάτοικοι της περιοχής θα βρεθούν και πάλι με τα πόδια μέσα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Agéa.

«Δεν σας ασφαλίζουμε»

Η δεύτερη συμπεριφορά των ασφαλιστών, που γίνεται όλο και πιο συχνή εσχάτως, έχει να κάνει με την ρητή, ευθεία και άνευ περιστροφών απόσυρσή τους από την αγορά μιας συγκεκριμένης «μη συμφέρουσας» γεωγραφικής περιοχής. Οι ασφαλιστές δηλαδή κλείνουν τα συμβόλαια και αρνούνται να τα ανανεώνουν όταν πρόκειται για ακίνητα που εντάσσονται σε επακριβώς προσδιορισμένες περιοχές που βγαίνουν εκτός ασφαλιστικού χάρτη.

Η συμπεριφορά αυτή εκ μέρους των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον των γενικών πρακτόρων ασφαλίσεων, των γραφείων δηλαδή που εξαρτώνται από την τοπική πελατεία.

Αντιμέτωπη με αυτήν την τάση η Agéa φοβάται ότι το καθεστώς ασφάλισης ακινήτων της Γαλλίας, το οποίο χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς φορείς και τον δημόσιο αντασφαλιστή CCR, θα αντιμετωπίσει προβλήματα υπαρξιακά λόγω κατακόρυφης αύξησης των ζημιών.

Δεν κινδυνεύουν βέβαια οι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι. Τουναντίον, όπως παρατηρεί ο Γκρεγκουάρ Ντιπόν, αυτοί επωφελούνται από το καθεστώς της απολύτως ελεύθερης επιλογής γεωγραφικών πεδίων της ασφαλιστικής προσφοράς». Αλλά κάποιοι τοπικοί ασφαλιστικοί πράκτορες θα αντιμετωπίσουν μείζονα προβλήματα επιβίωσης.

Ως εκ τούτου, «οι γενικοί πράκτορες προτείνουν να γίνει υποχρεωτική η ασφαλιστική κάλυψη και να απαιτηθεί από τους ομίλους να παρέχουν στις δημόσιες αρχές λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τις χορηγούμενες αποζημιώσεις και τη γενικότερη ασφαλιστική προσφορά σε εθνικό επίπεδο, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο της ασφαλιστικής αγοράς», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή