Στo διάστημα μεταφέρεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως αποδεικνύει και η απόφαση τουλάχιστον 12 επιχειρήσεων του τομέα να κάνουν την είσοδό τους στο χρηματιστήριο. Παρόλο που όλες είχαν αρκετά… θλιβερές μετοχικές επιδόσεις στο ντεμπούτο τους, η πλειοψηφία φαίνεται να αναπτύσσει μια ξεχωριστή δυναμική το επόμενο έτος.

Όπως εξάλλου αναφέρει και το CNBC, δεν είναι λίγες μάλιστα και εκείνες που πλησιάζουν σε εξαιρετικά ορόσημα κερδοφορίας. Ωστόσο το ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει κάποιες εταιρείες που δεν είναι διόλου απίθανο να ακολουθήσουν τον δρόμο της Virgin Orbit, η οποία κατέρρευσε πέρυσι.

Διάστημα: H Ιαπωνία πυροδοτεί τον πόλεμο των άστρων

Η κατάρρευση της Virgin Orbit

Το λουκέτο είχε προαναγγείλει ο CEO της εταιρείας Νταν Χαρτ τον περσινό Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μπόρεσε να βρεθεί χρηματοδότηση για να παραμείνει η εταιρεία ζωντανή. Οι μέτοχοι έσπευσαν να ξεφορτωθούν μετοχές της εταιρείας χθες Πέμπτη, ξεπουλώντας πάνω από το 40%. Η μετοχή της Virgin Orbit έκλεισε στα 34 σεντς ανά μετοχή στο τέλος της τακτικής συνεδρίασης, έχοντας υποχωρήσει 82% από την αρχή του έτους.

Η χρεοκοπία προέκυψε αφού αναζητούσε κεφάλαια εδώ και καιρό, αφότου ο μέχρι ιδρυτής της Ρίτσαρντ Μπράνσον και κύριος μέτοχος με 75% (το Mubadala, το κρατικό επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων, κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο με 18%) σταμάτησε να τη χρηματοδοτεί.

Βάσει του Κεφαλαίου 11 της αμερικανικής πτωχευτικής νομοθεσίας, η ιδιωτική εταιρεία εκτόξευσης δορυφόρων απέτυχε να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που χρειαζόταν ώστε να ανακάμψει από την αποτυχία της εκτόξευσης ενός πυραύλου, τον Ιανουάριο.

Τα ρυμουλκά της Momentus

Δεν διαφέρουν και πολύ οι περιπτώσεις των άλλων εταιρειών. Ενδεικτικά, η Momentus έχει ήδη προειδοποιήσει τους μετόχους ότι τελειώνουν τα χρήματα, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα η εταιρεία εγκατέλειψε τα σχέδιά της για την επόμενη αποστολή της.

Έχοντας αποτιμηθεί σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, η εταιρεία διαστημικών ρυμουλκών έχει περάσει μια ταραχώδη διετία. Παρά τη διάσπαση των μετοχών 1 προς 50 πέρυσι, οι μετοχές της διαπραγματεύονται επί του παρόντος κοντά στα 80 σεντς, βάζοντας την εταιρεία σε πτωτική αποτίμηση 7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επόμενες εβδομάδες πιθανότατα θα αποδειχθούν κρίσιμες για την Momentus η οποία ψάχνει εναγωνίως να βρει έναν σημαντικό νέο υποστηρικτή ή αγοραστή, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Η Astra

Παρά τους γύρους χρηματοδότησης που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες καθώς από τον Οκτώβριο δεν υπάρχει ρευστότητα, η Astra ως επιχείρηση εκτόξευσης πυραύλων βρίσκεται σε παύση από τον Ιούνιο του 2022 και η εξαγορασθείσα επιχείρηση διαστημικών σκαφών δεν οδηγεί σε ουσιαστική αύξηση των εσόδων της. Και, ενώ οι ιδρυτές της εταιρείας παρουσίασαν ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης τον Νοέμβριο, δεν υπήρξε καμία απάντηση από το διοικητικό συμβούλιο της Astra σχετικά με την πρόταση.

Η αποτίμηση της Astra, η οποία κάποτε είχε αποτιμηθεί σε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται εδώ και μήνες κάτω από τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Χωρίς κάποια συμφωνία ιδιωτικοποίησης, δεν είναι σαφές πώς η εταιρεία θα μπορούσε να βγει από την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί.

Η περίπτωση της Sidus

Πρόκειται για μια ελάχιστα γνωστή διαστημική εταιρεία που ακολούθησε την παραδοσιακή οδό της δημόσιας εγγραφής στα τέλη του 2021 και άρχισε να διαπραγματεύεται στον Nasdaq με αποτίμηση κοντά στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Η Sidus έχει ως στόχο να κατασκευάσει τον δικό της δορυφόρο ως πλατφόρμα δοκιμών ή δεδομένων για διάφορους πελάτες.

Όμως έχει δει ελάχιστη αύξηση των εσόδων της την ίδια στιγμή που οι ζημίες της πορεύονται ανοδικά. Ενώ ο εναρκτήριος δορυφόρος της υποτίθεται ότι θα εκτοξευόταν στα τέλη του 2022, η εταιρεία δεν έχει ακόμη θέσει το διαστημόπλοιο σε τροχιά, με πιο πρόσφατο στόχο την εκτόξευση τον Μάρτιο.

Η Sidus έχει αντλήσει μικρά ποσά χρηματοδότησης μέσω δημόσιων προσφορών μετοχών ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων ή λιγότερο από την IPO της. Αλλά είχε λιγότερα από 2 εκατ. δολάρια σε μετρητά στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η διαπραγμάτευσή της έγινε με αποτίμηση κοντά στα 9 εκατ. δολάρια σύμφωνα με την FactSet.

Τον περασμένο μήνα, πραγματοποίησε αντίστροφη διάσπαση μετοχών 1 προς 100 για να ανακτήσει τη συμμόρφωση με τους κανόνες εισαγωγής στον Nasdaq.

Μια τέταρτη διαστημική εταιρεία σε δυνητικά επισφαλή θέση είναι η εταιρεία δορυφορικών εικόνων Satellogic. Η πιο πρόσφατη οικονομική της ενημέρωση χρονολογείται στα τέλη Ιουνίου, όταν αποκάλυψε ότι είχε σημαντικές αμφιβολίες για την επιβίωσή της μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται σήμερα κοντά στα 1,50 δολάρια, με αποτίμηση 21 εκατομμύρια δολάρια.

Τελικά, θα πάνε στο διάστημα;

Παρά τις πιθανές αρνητικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν για μερικές εξ αυτών, το CNBC εκτιμά πως ο διαστημικός τομέας στο σύνολό του δεν είναι απαραίτητα προβληματικός και θα συνεχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των ιδιωτικών αγορών. Συνολικά, οι επενδύσεις στον τομέα του διαστήματος ανέκαμψαν το 2023, με τις εταιρείες να συγκεντρώνουν επενδύσεις ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και ενώ οι αναλυτές του κλάδου προέβλεψαν μια πτώση από τον καταιγισμό των δημόσιων πρωτοεμφανίσεων πριν από δύο χρόνια, αυτή δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο προβλεπόταν μέχρι στιγμής. Πολλές διαστημικές μετοχές βρίσκονται κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν όταν βγήκαν στην αγορά – και σε πολλές περιπτώσεις πολύ πίσω από τις αρχικές οικονομικές προβλέψεις – αλλά οι περισσότερες δεν βρίσκονται ένα βήμα πριν κλείσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή