Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την αύξηση στα κέρδη των επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού STOXX 600 σε 3%, από 7% προηγουμένως, προχώρησε η Goldman Sachs, επικαλούμενη αντίθετους ανέμους από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πέρυσι εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων . Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall-Street αναμένει πτώση των τιμών του αργού φέτος.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναμένει ότι οι τιμές του αργού Brent θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το 2024, τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση των 98 δολαρίων.

Οι ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών μετοχών που συνδέονται με εμπορεύματα, ανέφερε χαρακτηριστικά η Goldman Sachs και πρόσθεσε ότι ο αποπληθωρισμός θα αποτελέσει πρόκληση για τις μετοχές. Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές καταναλωτή, σε ιδανικές οικονομικές συνθήκες, θα μπορούσαν να τονώσουν τις μετοχές.

«Εάν ο πληθωρισμός των τιμών πέσει κάτω από τον πληθωρισμό των μισθών, αυτό προσθέτει πτωτική πίεση στα περιθώρια καθαρού εισοδήματος», δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs.

Ψαλίδι στα κέρδη

Η χρηματιστηριακή εταιρεία εκτίμησε ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση των εσόδων, με τα περιθώρια καθαρού εισοδήματος να αναμένεται να μειωθούν κατά 10 μονάδες βάσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο εύρος 2,5-3% για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων πριν από τα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου, που αναμένεται τον Μάιο, θα ήταν πρόωρη.

Μια σειρά από έρευνες έδειξαν την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν φέτος λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, ενισχύοντας τα στοιχήματα για πρόωρη έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ο δείκτης αναφοράς (.STOXX), κέρδισε πάνω από 12% πέρυσι, ενώ ο επιμέρους δείκτης πετρελαίου και φυσικού αερίου (.SXEP), σημείωσε ετήσια άνοδο 3,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.