Τη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας των τοπικών επιχειρήσεων, ζήτα η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές με επιστολή τους, (γνώση της οποίας έχει το Reuters) , επισημαίνει τις δύσκολες συνθήκες και καλει τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες να παρέμβουν με έκτακτα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η πίεση των τιμών από τις κινεζικές εισαγωγές.

Δίκτυα ηλεκτρισμού: Το μεγάλο στοίχημα της ΕΕ για επάρκεια και πράσινη ενέργεια [γράφημα]

Πολλοί ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ έχουν ανακοινώσει σχέδια για το κλείσιμο εργοστασίων τους τελευταίους μήνες, επικαλούμενοι την πίεση από την πλημμύρα των εισαγωγών και την υπερπροσφορά εξαρτημάτων ηλιακών πάνελ που έχουν συσσωρευτεί στις ευρωπαϊκές αποθήκες και πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

Σε επιστολή της προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η βιομηχανική ομάδα European Solar Manufacturing Council (ESMC) προειδοποίησε ότι χωρίς ταχεία βοήθεια, η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει περισσότερο από το ήμισυ της λειτουργικής της ικανότητας κατασκευής ηλιακών φωτοβολταϊκών μονάδων εντός εβδομάδων.

«Τις επόμενες 4-8 εβδομάδες, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φωτοβολταϊκών μονάδων της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι προμηθευτές τους είναι έτοιμοι να κλείσουν τις γραμμές παραγωγής, εκτός εάν εφαρμοστούν άμεσα σημαντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η επιστολή, με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου.

Το ευρωπαίοι κατασκευαστές (ESMC) ζήτησαν από την ΕΕ να δρομολογήσει μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος για την αγορά των πλεοναζόντων αποθεμάτων ηλιακών μονάδων της ΕΕ για να μειωθεί η υπερπροσφορά. Ακόμη, ζητούν να αλλάξει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να ενισχυθεί η κρατική στήριξη για τους τοπικούς παραγωγούς ηλιακών μονάδων.

Εάν αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν γρήγορα, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσει μέτρα «διασφάλισης» που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δασμούς και ποσοστώσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των εισαγωγών, αναφέρεται στην επιστολή.

Η Ευρώπη προωθεί ταχέως την ηλιακή ενέργεια και πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ με την εγκατάσταση 56 GW νέας ισχύος.

Αλλά ενώ αυτή η ταχεία ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα εξαρτήματα από την Κίνα,  γεγονός που ωθεί ορισμένες άλλες βιομηχανικές ομάδες να αντιταχθούν σε δασμούς που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις προμήθειες από την Κίνα και ενδεχομένως να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πράσινης ενέργειας.

Η ελβετική Meyer Burger  είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται και έχει ήδη ανακοινώσει αυτό το μήνα σχέδια για το κλείσιμο του ζημιογόνου εργοστασίου παραγωγής της στη Γερμανία. Εκτός εάν η κυβέρνηση παραδώσει την υποσχεθείσα χρηματοδότηση…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή