Τον τρόπο μέσω του οποίου θα επηρεαστεί η Ευρώπη από τις αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα, διερευνά η Societe Generale, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ύψος των τιμών καταναλωτή είναι ευάλωτο στις πιθανές διαταραχές της προσφοράς ενεργειακών προϊόντων.

Όπως εξηγεί η Societe Generale, ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των διυλισμένων προϊόντων, περισσότερο από το αργό και το φυσικό αέριο. Ενώ η Ευρώπη είχε ιστορικά δομικά μικρά επίπεδα διυλισμένων προϊόντων, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση και αύξησε την εξάρτηση της για εισαγωγές από το ανατολικό Σουέζ.

Ελληνικά ομόλογα: Μετά την JP Morgan και η Societe Generale συστήνει long

Ταυτόχρονα, τα ευρωπαϊκά αποθέματα διυλισμένων προϊόντων δεν ανέκαμψαν ποτέ από τις αναλήψεις τους από την εποχή του COVID, αφήνοντας τα αποθέματα κοντά στα χαμηλά πενταετίας. Με βάση αυτά λοιπόν, ευρωπαϊκός πληθωρισμός είναι πολύ ευάλωτος στη συνεχιζόμενη αναταραχή των ροών διυλισμένων προϊόντων από το ανατολικό Σουέζ.

Ποιο εμπόρευμα έχει μεγαλύτερη σημασία για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό;

Η Societe Generale αξιολόγησε τις μηνιαίες μεταβολές του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΕ στις μεταβολές των διαφορετικών ευρωπαϊκών τιμών ενεργειακών προϊόντων. Μεταξύ των TTF, Brent και Gasoil, το Gasoil (Ultra Low Sulfur Diesel) είχε τη μεγαλύτερη επίδραση. Αυτό έχει νόημα, καθώς οι καταναλωτές δεν καταναλώνουν αργό πετρέλαιο αλλά το εξευγενισμένο προϊόν.

Ως αποτέλεσμα των διαδοχικών πακέτων κυρώσεων, οι εισαγωγές προϊόντων από τη Ρωσία έχουν μειωθεί σημαντικά, με τα διυλιστήρια ανατολικά του Σουέζ να καλύπτουν πλέον το χάσμα. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα διυλισμένων προϊόντων δεν έχουν ανακάμψει από την εποχή του COVID.

Ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων διυλισμένων προϊόντων που διασχίζουν το κανάλι από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι περισσότερο από 60% κάτω από το κανονικό του επίπεδο. Αυτό δείχνει πόσο έχουν επηρεαστεί οι ροές προϊόντων.

Με τα αποθέματα στην Ευρώπη να παραμένουν χαμηλά, η προαιρετική δυνατότητα αλλαγής δρομολογίων φορτίων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας περιορίζεται, αφήνοντας το Gasoil εκτεθειμένο σε περαιτέρω μειώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης