Αισιοδοξία για μια καλή χρονιά επικρατεί στους Σκωτσέζους παραγωγούς ουίσκι, παρά το γεγονός ότι οι αγορές πολυτελείας βρίσκονται σε ανάδρομη πορεία, καθώς θεωρούν ότι οι αγοραστές στην Ασία θα ενισχύσουν την ζήτηση του εθνικού ποτού της Σκωτίας.

Γιορτάζοντας την Burns Night για να τιμήσουν τον ποιητή Robert Burns, του οποίου η αποστροφή για τους δασμούς που επέβαλε το Λονδίνο στο εθνικό ποτό της Σκωτίας αποτέλεσαν το θέμα ποιήματος,  οι τοπικοί παραγωγοί ουίσκι λένε ότι ότι αψηφούν τη γενική αποδυνάμωση της ζήτησης για είδη πολυτέλειας.

Σκωτία: Χώρα παρασκευής του καλύτερου ουίσκι για το 2024

Η επιβράδυνση επεκτείνεται στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του σκωτσέζικου ουίσκι. Η μείωση της ζήτησης δεν έχει αποθαρρύνει την Άναμπελ Τόμας, η οποία ανέφερε στους Financial Times ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να βοηθήσουν το αποστακτήριό της να γίνει κερδοφόρο φέτος.

Η Nc’nean Distillery στη δυτική ακτή της Σκωτίας, που ιδρύθηκε το 2013, κυκλοφόρησε το φρουτώδες single malt στην Αμερική τον Νοέμβριο, παρά την παγκόσμια επιβράδυνση λόγω του αποπληθωρισμού στην Κίνα και των υψηλών επιτοκίων στις ανεπτυγμένες αγορές.

Οι τιμές των σπάνιων ουίσκι μειώθηκαν

Μια έκθεση του Νοεμβρίου από την επενδυτική τράπεζα Noble & Co με έδρα το Εδιμβούργο έδειξε ότι η τιμή των σπάνιων ουίσκι που πωλήθηκαν σε δημοπρασία είχε καταγράψει το εννεάμηνο του 2023 τη μεγαλύτερη υποχώρηση εδώ και μία δεκαετία – με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας. Αυτό ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι οι παραγωγοί θα αντιμετώπιζαν πλεονάζουσα προσφορά καθώς εμφανίστηκαν πολλά νέα αποστακτήρια, φθάνοντας συνολικά τα 148 – ο μεγαλύτερος αριθμός μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι ΗΠΑ ήταν μία από τις δύο αγορές μεταξύ των 10 κορυφαίων προορισμών για το Scotch που κατέγραψε πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 5,1% στα 437 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την ένωση παραγωγών Scotch Whisky Association. Η Ινδία ήταν η άλλη.

Η Τόμας υποστηρίζει ότι η επιβράδυνση είναι πιθανό να είναι πιο προβληματική για τους μεγαλύτερους παίκτες, αλλά για μικρές εταιρείες όπως η δική της το κλειδί είναι να δουν τις ΗΠΑ ως μια σειρά από αγορές.

Οι παραγωγοί επισημαίνουν τον αυξανόμενο αριθμό πλούσιων ατόμων στις ασιατικές αγορές και λένε ότι η απήχηση του Scotch ως αποκλειστικό προϊόν θα διαρκέσει και θα λάβει ώθηση καθώς οι πελάτες στρέφονται σε πιο ακριβά ποτά.

Η πώληση για 2,1 εκατομμύρια λίρες ενός μπουκαλιού Macallan 1926 στα τέλη του 2023 ενίσχυσε τη σιγουριά ότι η ζήτηση για σπάνια ουίσκι παραμένει ισχυρή, με τους αγοραστές να επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη μείωση της αξίας ορισμένων φιαλών για να προσθέσουν στη συλλογή τους.

Πολλές επενδύσεις, νέα αποστακτήρια και Scotch τουρισμός

Οι επενδύσεις των Σκωτσέζων παραγωγών οδηγήθηκαν επίσης από την αισιοδοξία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ολοκληρώσει τελικά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία. Ο φορέας του κλάδου είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις εκεί κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο λίρες εντός πέντε ετών, από 282 εκατομμύρια το 2022.

Περίπου 37 ακόμη αποστακτήρια σχεδιάζονται να κατασκευαστούν, σύμφωνα με την SWA, η οποία υπογραμμίζει ότι η βιομηχανία είχε επενδύσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια λίρες σε «εμπειρίες επισκεπτών» την τελευταία δεκαετία.

Η βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το 2% του συνόλου των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου, επένδυσε 2,1 δισεκατομμύρια λίρες σε έργα μεταξύ 2018 και 2022, ανακοίνωσε η SWA αυτόν τον μήνα.

Η Chivas Brothers, ιδιοκτήτρια του The Glenlivet, άνοιξε τον πρώτο της ξενώνα πέρυσι στο Speyside, μια από τις πιο γνωστές περιοχές παραγωγής ουίσκι. Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο μιας τάσης που επικρατεί μεταξύ των παραγωγών, να διαφοροποιούν τα έσοδα στοχεύοντας τουρίστες οι οποίοι δαπάνησαν περίπου 10,4 δισ. λίρες στη Σκωτία το 2022.

Το Stirling Distillery, που ιδρύθηκε το 2015 και δεν ξεκίνησε ακόμη να κυκλοφορεί προϊόν, βασίζεται στην εγγύτητα του στο κάστρο της πόλης για να προσελκύσει πελάτες στο δικό του κέντρο επισκεπτών, πιστεύοντας ότι θα προσελκύσει 30.000 επισκέπτες το 2024.

Βάσιμη αισιοδοξία

«Η αισιοδοξία είναι βάσιμη», δήλωσε στους FT ο Mark Kent, διευθύνων σύμβουλος της SWA. Είπε ότι η πτώση των εξαγωγών κατά 3,6% το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας «εξαιρετικής» επίδοσης το 2022 που αύξησε τις πωλήσεις στο εξωτερικό κατά 37% στ 6,2 δισ. λίρες. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 31% μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με την SWA.

Οι ανησυχίες ότι η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης θα επηρέαζε το ουίσκι αυξήθηκαν πέρυσι όταν η Diageo, ιδιοκτήτης του Johnnie Walker, προειδοποίησε για ασθενέστερα κέρδη λόγω των πιο αργών πωλήσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ανησυχίες για το αν οι μικρότεροι παίκτες ουίσκι θα αντέξουν τα αυξανόμενα κόστη και ελλείψεις προϊόντων, όπως βαρέλια και γυάλινα μπουκάλια.

Η φύση της παραγωγής ουίσκι, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον τρία χρόνια, σημαίνει ότι οι μικρότεροι παραγωγοί θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να αυξήσουν τα έσοδα και να καλύψουν το λειτουργικό τους κόστος πριν τα προϊόντα τους φτάσουν στην αγορά.

Οι δασμοί στο ουίσκι παραμένουν επίσης επώδυνοι: το 73% της μέσης τιμής ενός μπουκαλιού Scotch που πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι φόροι. Η SWA ζητά περικοπή αυτών των τελών στον προσεχή Προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή